Vad är obstetrik och gynekologi?

Obstetrik och gynekologi är en medicinsk specialitet som inriktar sig på vård av kvinnor. Obstetrik fokuserar på förlossningen, som ger mödravård och graviditet stöd tillsammans med post-partum vård, medan gynekologi är inriktad på allmän kvinnlig sjukvård, med fokus på de kvinnliga könsorganen. En specialist i obstetrik kallas en förlossningsläkare, medan en specialist i gynekologi är en gynekolog.

Även om dessa två specialiteter är klumpas ihop eftersom de båda handlar om att ta hand om kvinnor, obstetrik och gynekologi är mycket olika. Många läkare som läser dessa specialiteter hamnar fokus på ena eller det andra, och det finns ett antal delområden inom denna disciplin, som kan inriktas på också. Dessa specialiteter inkluderar moder till foster vård, där en obstetriker förvaltar en hög risk graviditet, tillsammans med familjeplanering och reproduktiv endokrinologi, läran om hormoner som rör det reproduktiva systemet.

lättsinnigt, en utövare av obstetrik och gynekologi skulle kunna kalla en ob /gyn. Många ob /gyns är kvinnor, även om många begåvade manliga läkarna arbetar inom denna disciplin också. Eftersom obstetrik och gynekologi handlar med känsliga kvinnliga frågor, vissa patienter föredrar att arbeta med kvinnliga läkare, särskilt hos patienter som oroar sig för blygsamhet och anständighet. På landsbygden, grundläggande obstetrik och gynekologi kan erbjudas av allmänläkare, som saknar särskild utbildning men kan ändå erbjuda de tjänster som behövs till sina patienter.

Medicinsk praxis som en ob /gyn otroligt är omväxlande. Många ob /gyns tycker att deras arbete är mycket givande, eftersom det innebär att hjälpa kvinnor att leva hälsosamt, aktivt liv. Det varierade delområden inom denna disciplin tillåta läkare att fokusera på frågor som sträcker sig från geriatriska gynekologi till rekonstruktiv kirurgi. Obstetrik och gynekologi medför också sin beskärda del av intressanta medicinska gåtor och utmanande fall, och även om vissa specialister kan se ner på denna disciplin, det är faktiskt oerhört krävande.

En läkare som vill arbeta i obstetrik och gynekologi måste först fylla fyra år vårdlinje, följt av en hemvist inom denna disciplin. Om läkaren vill fokusera på en specialitet som gynekologisk kirurgi eller infertilitetsbehandling, en extra hemvist krävs. Tyvärr för personer intresserade av obstetrik, oegentligheter försäkring priser för obstetrik är mycket hög på grund av riskerna med detta yrke. Detta gäller särskilt för moder till foster vårdgivare, eftersom de hanterar mycket farliga graviditeter med en hög potential för komplikationer.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.