Vad är normal kolesterolvärde?

Den viktigaste faktorn som avgör din risk för hjärt-och hjärt-kärlsjukdom är kolesterol. Levern syntetiserar kolesterol i en produkt som kan hittas i de flesta av kroppens celler. Inlåning av plack från denna Fettämnet finns i väggarna i artärer och utvecklas till "åderförkalkning" eller åderförkalkning.

För att veta om du har normala kolesterolnivåer, behöver du ha ett blodprov eller blod panelen. Förhöjda kolesterolvärden redovisas också i genetiska sjukdomar, lever-och njursjukdom, och hypotyreos. High density lipoprotein (HDL), low density lipoprotein (LDL) och Mycket low density lipoprotein (VLDL) är de tre stora grupper av kolesterol som måste övervakas. Totalkolesterol och kolesterol /HDL kvoten är också kontrolleras för att säkerställa att du är inom normala kolesterolnivåer.

HDL, eller det goda kolesterolet, skall variera mellan 29 och 72, med ett optimalt mellan 45 och 85. Denna form av kolesterol skyddar mot hjärtsjukdomar och faktiskt tar bort överflödig inlåning från artärerna. När samlas in, transporterar det tillbaka till levern utsöndras. Därför är det bra att ha en hög normal HDL nivåer.

Normal LDL eller dåligt kolesterol, varierar mellan 60 och 130. Skulle dock National Heart, Lung and Blood Institute helst att se LDL räknas under 100 och lägre hos dem som löper större risk för hjärtsjukdom. VLDL bör också hållas så låg som möjligt inom den normala kolesterolnivåer. VLDL-kolesterol intervall bör vara mellan 0 och 40, med ett optimalt från 0 till 30. Beroende på din risk, kommer din läkare att ge dig riktlinjer, som passar bäst för din kropp.

Genom att lägga upp din HDL, LDL och VLDL-kolesterol, kommer du få din totala kolesterol. Totalkolesterol bör alltid vara under 200. För personer med höga kolesterolvärden och därmed större risk för hjärtsjukdom, det optimala målet är 160. Högre kolesterol plack uppbyggd för högre kolesterolhalten i blodet.

plack byggs upp i artärerna som ger näring till hjärtat kan leda till en hjärtattack, medan artärerna som ger näring till hjärnan kan leda till stroke. Det är dock viktigt att hålla sig inom de normala kolesterolnivåer, eftersom ångest, depression, sjukdom i andningsvägarna och stroke har förknippats med lågt kolesterol nivåer under 160.

kolesterol /HDL kvoten är viktigt att kontrollera, eftersom det mäter förhållandet mellan din farliga och skyddande cholesterols. Detta förhållande utgör din totala risken för hjärtsjukdomar. Optimalt ska detta förhållande vara under 3,4.

kost spelar en avgörande roll för att upprätthålla normala kolesterolnivåer. Medan endast 25% av dina kolesterol absorberas av din kost och din kropp tillverkar 75% av kost spelar fortfarande en central roll för att upprätthålla god blodkemin och ett friskt hjärta. Mättade fetter och syror transfatty i hög grad bidrar till hög totalkolesterol och förhöjda LDL-kolesterol. Fleromättat fett hjälpa till att sänka totalkolesterol, medan enkelomättade fetter inte bara sänka totalkolesterol utan också öka din HDL-kolesterol.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.