Vad är livmodern Artery embolisering?

livmodern artär embolisering (UAE) är en medicinsk åtgärd som används för att selektivt blockera artärerna som leder till livmodern. Detta görs för att kontrollera blödningar och att svälta livmodern muskelknutor så att de kommer att krympa och så småningom lösa. Det är på ett sjukhus eller en klinik med ledning av en röntgenapparat. Effekterna av uterin artär embolisering på fertiliteten är inte kända, så det förfarande rekommenderas i allmänhet inte till kvinnor som vill bli gravida i framtiden.

Vid detta förfarande är att patienten lugnande preparat och är ansluten till övervakningsutrustning som kontinuerligt kommer att övervaka hennes hjärtslag, blodtryck och andra vitala tecken. Nästa är en kateter draget genom ljumsken och in i artärerna som levererar blod till livmodern, och små pärlor är noggrant injiceras. Dessa pärlor blockerar artären, bromsa eller förhindra blodflödet. Med muskelknutor, som tenderar att vara mycket vaskulariserad, pärlorna lockas av de fibrösa, med inriktning runt sin blodtillförsel, och i fall av blödningar, är de pärlor dras till områden för blödningar. Detta förhindrar att pärlorna sprids till områden där de inte är önskvärda. Väl på plats bör granula inte skift.

När pärlorna är placerade, är en angiografi används för att kontrollera blodflödet i området. Då är katetern bort och patienten väckts för sedering. Sängläge under flera timmar brukar rekommenderas att se till att pärlorna har tid att lösa. Kvinnor brukar uppleva smärta och illamående efter detta förfarande, tillsammans med kramper, som kan pågå i flera dagar. De flesta kvinnor tillbaka till arbete i en till två veckor efter uterin artär embolisering.

Det finns vissa risker med denna minimalinvasiva förfarande. När den används för att behandla muskelknutor kan avbrott i blodtillförseln göra att muskelknutor att smittas, vilket kan leda till ett behov att ta bort livmodern för att förhindra att smittan sprids, men detta är sällsynt. Uterin artär embolisering också kan leda till infektioner, ärrvävnad, avbrott blodtillförsel till andra organ, och sammanväxningar.

livmodern artär embolisering används ofta för att behandla muskelknutor, men den kan också användas för att hantera frågor som post-partum blödningar, bäckenben blödning orsakad av trauma eller tillväxten av tumörer i livmodern. Skära av blodtillförseln till livmodern tumörer kan få dem att krympa, vilket gör UAE ett alternativ för behandling av cancer som patienter kan föredra att mer påträngande operationer för att avlägsna livmodern tumörer.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.