Vad är kroniskt trötthetssyndrom?

En svårt att diagnostisera sjukdomen urskiljbara av extrema utmattning, kan kronisk trötthet blir ofta funktionsnedsättande till drabbade. Ibland kallas kroniskt trötthetssyndrom Immune Dysfunction Syndrome, denna kroniska tillstånd är ofta fel diagnos eller inte tas på allvar av vissa läkare, även om det kan lämna en person fungerar långt under normal kapacitet i månader i taget.

Kroniskt trötthetssyndrom är oftast rapporterats av kvinnor, men alla befolkningsutvecklingen kan påverkas. Orsaken till sjukdomen är inte känt, och därför finns det inget botemedel. Kroniskt trötthetssyndrom är inte bara trött. Det är svår trötthet, brist på uthållighet, en oförmåga att koncentrera sig, och en allmän känsla av att de inte orkar eller fungera normalt. Det är ofta åtföljs av obehag och depression.

Symtomen vid Kroniskt trötthetssyndrom inbegriper men är inte begränsade till huvudvärk, halsont, influensaliknande symtom, svullna lymfkörtlar, muskelvärk, ledvärk, oförmåga att koncentrera sig, yrsel, långvarig sjukdomskänsla efter ännu lätt ansträngning, och kontinuerlig trötthet. Denna allvarliga form av trötthet håller en patient från att känna sig utvilad, även efter massor av sömn eller vila.

Om en person lider av ihållande trötthet och erfarenheter fyra eller fler av ovannämnda symtom under minst sex månader, kan hon lida av kroniskt trötthetssyndrom. Om symtomen inte har samband med annan sjukdom, testar anges att avgöra om kronisk trötthet är den skyldige. Eftersom det inte finns någon bevisad orsak till kroniskt trötthetssyndrom, ett batteri av labbtester utförs, som ett sätt att utesluta andra sjukdomar. Läkaren kommer att komma fram till en diagnos av kronisk trötthet genom att eliminera andra möjliga villkor.

Det är svårt att avgöra hur många av de drabbade helt återhämta sig, eller ens vad definitionen av fullständig återhämtning kan vara. Kroniskt trötthetssyndrom går i cykler, vilket kan omfatta långa anfall av sjukdom följs av perioder med god hälsa. "Remission" kan pågå i år hos vissa patienter, vilket gör det svårt att fastställa om patienten har återhämtat sig eller är helt enkelt njuta av en längre perioder av välbefinnande.

Det finns ingen bot för kroniskt trötthetssyndrom, är behandlingen för att hjälpa lindra symtomen och göra patienten mer bekväm. Läkaren, med input från patienten, att utarbeta en detaljerad behandlingsregim för att tillgodose att patientens specifika behov. Kost och måttlig motion kan också bidra till att förbättra symtom.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.