Vad är kronisk Glomerulonefrit?

Kronisk glomerulonefrit orsakar förstörelsen av glomeruli i njurarna. Varje glomeruli består av blodkärl som filtrerar blodet och hjälper till att producera urin. Som glomeruli blir dysfunktionellt, njurar börja visa problem med blod filtrering. Detta kan leda till de första symtomen som små mängder av blod i urinen. Vissa typer av kronisk glomerulonefrit lösa utan behandling, men för många är behandlingar som är nödvändiga för att upprätthålla liv.

Många gånger orsakerna till kronisk glomerulonefrit inte identifieras. Vissa sjukdomar kan göra en mot utveckling av kronisk glomerulonefrit. Vissa autoimmuna sjukdomar som aids slutstadiet, lupus och vissa blodsjukdomar socker som diabetes kan orsaka kronisk glomerulonefrit. I cirka 25% av personer med kronisk glomerulonefrit, är orsaken okänd och de drabbade har haft någon tidigare problem med njurarna hälsa.

Ofta är kronisk glomerulonefrit diagnostiseras genom urinanalys, vilket kommer att visa blod och protein i urinen. Dessutom, eftersom kronisk glomerulonefrit ofta leder till högt blodtryck, de med hypertoni undersöks för sjukdomen. Kompletterande undersökningar som kan bekräfta kronisk glomerulonefrit är ultraljud av buken och njurarna, och lungröntgen. De med kronisk glomerulonefrit behålla ofta vätska, som kan visas i lungorna. Vissa läkare föredrar också att göra en biopsi av njurarna, eftersom identifiera orsaken när det går kan förändra behandlingen.

Behandling av kronisk glomerulonefrit kan bero på orsaken. En av de viktigaste syftena är att kontrollera högt blodtryck, som dock en orsak till sjukdom, kan också bidra till förvärras den. Vidare står högt blodtryck enbart större risk för stroke och måste behandlas. Normalt är hypertoni som behandlades med olika mediciner blodtryck. Patienterna kan också behöva gå på en salt och vätska kost.

I svåra fall av kronisk glomerulonefrit, njurdialys eller njurtransplantation är skyldig att hjälpa kroppen tillräckligt filtrera blodprodukter genom njurarna. Transplantation kan ofta stoppa sjukdomen, men kan vara svårt att få. Ytterligare om sjukdomen orsakas av förhållanden som aids, lupus, eller diabetes kan transplantationen inte lyckas. Villkoret kan återkomma i den transplanterade njuren.

Resultatet av behandlingen beror på i vilken grad symtomen kan kontrolleras eller anhållas. Allvarliga skador på njurarna, kallad nefrotiskt syndrom kan vara oåterkalleliga. När sådana skador kan kontrolleras, kan patienter återhämta sig väl. Naturligtvis resultatet av behandling av kronisk glomerulonefrit också beror på sak och med sjukdomar som aids, tenderar villkoret att gradvis försämras.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.