Vad är exempel på Rhinoviruses?

Rhinoviruses är en grupp virus som tillhör Picornaviridae-familjen, vilket är samma familj polioviruset tillhör. Det är en enkelsträngat, icke höljeförsedda virus som är kända för att orsaka människor att uppleva en vanlig förkylning. Även om det finns andra virus som kan orsaka förkylning symptom, rhinoviruses orsakar ungefär 50% av dem. Utöver orsakar vanlig förkylning, är rhinoviruses också förknippat med bronkit och kända för att utlösa astma.

Rhinoviruses är lätt spridas från person till person, med den primära formen för överföring som hand till hand kontakt. Härifrån den person som blir smittade får röra vid hans eller hennes näsa eller andas in rhinoviruses, vilket gör det möjligt för dem att komma in i övre luftvägarna. De förökar sig snabbt i vävnader som ligger något under normal kroppstemperatur och har en inkubationstid på en till tre dagar. Eftersom det finns över 100 olika typer av rhinoviruses har det varit omöjligt för forskare att utveckla en framgångsrik vaccin mot dem. Men blir 95% av de individer som utsätts för rhinoviruses smittade, och 75% av de människor blir sjuka som följd.

Det finns många hem rättsmedel för att befria kroppen av rhinoviruses, ingen har varit medicinskt bevisat. Därför läkarna bara rekommendera dricka mycket vätska och att få vila för att befria kroppen av rhinoviruses. För att lindra symtomen, en mängd över receptfria läkemedel, såsom antihistaminer, avsvällande medel och analgetika, kan användas.

Rhinoviruses inte kan föröka sig i varmare delar av kroppen, varför de tenderar att stanna kvar i de övre luftvägarna. Medan vissa rhinoviruses arbeta sig ner till lungorna, värmen där, blir det omöjligt för dem att fortplanta sig. Dessutom rhinoviruses blir inaktiva när den utsätts för ett lågt pH område.

Det finns många olika former av rhinoviruses påverkar de hela kroppen i stort sett samma sätt. Alla dessa rhinoviruses är endast något annorlunda. Därför är de samma i tillräckligt sätt att orsaka samma symptom, men olika nog att komma runt kroppens immunsystem. Detta beror på att immunsystemet skapar försvar mot virus har upplevt tidigare. Med olika rhinoviruses har en något annorlunda smink, känner immunsystemet inte varje typ.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.