Vad är ett intracerebralt hematom?

intracerebrala hematom är en ovanlig men livshotande tillstånd där en eller flera blodkärl bristning i hjärnan. Ett hematom är mest sannolikt att uppstå efter en svår skallskada, men överdos, kronisk hypertoni, och störningar i blodet kan också orsaka plötslig blödning. En person som lider en intracerebralt hematom kommer sannolikt att uppleva en svår huvudvärk, illamående, kramper och till och med koma eller död. Omedelbar kirurgiska ingrepp för att försöka lindra symtom och förebygga förlust av hjärnans funktion. Efter en lyckad förfarande, långsiktig medicinering och regelbundna kontroller krävs för att säkerställa att framtida problem inte utvecklas.

hematom kan visas med en sport skada, en bilolycka, en dålig faller eller någon verksamhet inom där huvudet är drabbade eller glasburk. I avsaknad av en skada, kan blodkärl försvagas och spricker på grund av högt blodtryck, hjärntumörer, eller vissa blodsjukdomar, såsom hemofili och blodbrist. Kokain och mediciner som är blodförtunnande kan också resultera i ett intracerebralt hematom.

Oavsett orsaken till ett intracerebralt hematom, en individuella erfarenheter vanligen ett antal talande symtom. De vanligaste symtomen är yrsel, förvirring, illamående och gradvis försämring huvudvärk. Blod och vätska samlas i hjärnan, totala blodtrycket tenderar att stiga och benen på ena eller båda sidorna av kroppen kan känna dig svag eller stel. Inom några minuter eller timmar, många människor upplever våldsamma kramper som kan leda till medvetslöshet. Läkarvård är nödvändigt att identifiera orsaken till problemet och ta bort överflödigt blod från hjärnan innan permanent skada är gjort.

När en patient kommer till en akutmottagning eller kritisk vårdcentral, läkare först försöka samla information om sjukdomar och om en olycka hade inträffat. Specialister kan avgöra den exakta platsen för ett hematom genom att genomföra en datortomografi eller magnetisk resonanstomografi scan av hjärnan. De kan sedan besluta om den säkraste och mest effektiva behandlingen förfarande.

Kirurgi är nästan alltid nödvändigt att lindra ett intracerebralt hematom, även om ingrepp kan orsaka ytterligare hjärnskador i vissa fall. Ett minimalt invasiva förfarande som kallas stereotaktisk kirurgi är ofta försök, där dator skannar används för att kartlägga hematom och vägleda kirurgen i att föra in en liten nål genom skallen. Kirurgen frigör en kemikalie i blodet poolen för tunn den och använder sedan en suganordning att dränera vätska. Efter operation, är en patient vanligtvis är begränsad till en sjukhussäng i flera dagar eller veckor för att övervaka återvinning.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.