Vad är en esofagus manometri?

esofagus manometri, även känd som esofagus motilitet eller studier funktion, är ett test som mäter hur den nedre delen av matstrupen fungerar. Närmare bestämt testerna den ventil som stoppar magen syror från återflöde i matstrupen, som kallas den nedre esofagus sphincter, och matstrupen muskler. Genom att fylla i esofagus manometri kan läkare avgöra om en patients matstrupe kan väl flytta mat i magen. Efter esofagus manometri, om ett problem finns, kan dem läkaren gå framåt och ordinera en behandling för att hjälpa patienten med sin sjukdom. Testet kommer att vara vanligast utföras för människor som lider av gastroesofageal refluxsjukdom (GERD), problem att svälja, halsbränna och bröstsmärtor.

För att förstå hur matstrupen manometri utförs, lite bakgrundsinformation är användbar. När någon sväljer, musklerna i matstrupen kontraktet och tryck mat i magen. Sphincters eller ventiler öppna för att låta maten passerar genom matstrupen och stäng sedan igen för att stoppa magsyra från att flytta tillbaka till matstrupen.

När en person genomgår matstrupen manometri, en tunn slang som är sensitve för påtryckningar skjuts genom näsan eller munnen tills den når magen. Då är röret indragen långsamt tillbaka till matstrupen. Väl på plats, patienten uppmanas att svälja. Röret är utformat för att mäta och registrera tryck matstrupen muskler som de kontrakt. I alla kan testet vara genomförd inom 60 minuter.

Läkare kommer att se över de åtgärder som en patient ska ta innan esofagus manometri. Vanligtvis kommer hon uppmanas att inte dricka eller äta något för fyra till åtta timmar fram till provet. Dagen innan provet flesta patienterna uppmanas att inte vidta några kalciumblockerare eller nitrat produkter. Dessutom är lugnande medel rekommenderas inte för 12 timmar före testet tid, men bör en patient inte stoppa alla läkemedel utan inrådan av sin läkare först.

I bästa omständigheter matstrupen manometri testresultaten kommer att vara normal. Detta innebär att det är normalt tryck och sammandragningar i matstrupen musklerna när patienten sväljer. Men det finns också en chans att resultaten kommer att vara onormala. I så fall kan patienten drabbas av esofagus spasmer, dålig matstrupen muskelkoordination, eller akalasi, en störning som påverkar matstrupen.

Riskerna med matstrupen manometri är låga. De flesta patienter kommer att uppleva en munkavle känsla när röret sätts på plats. Dessutom kan salivproduktion öka. Detta kan leda till aspiration eller till aspirationspneumoni.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.