Vad är en ergonomisk arbetsstation?

Med ökningen av datoranvändning på arbetsplatsen, arbetsrelaterade skador är inte nödvändigtvis föråldrade eller sällsynta. Långvarig och ensidigt arbete i en datorarbetsplats kan orsaka trötthet, muskel ömhet, och även allvarlig skada. Felaktig kroppshållning förvärrar situationen ytterligare. Lyckligtvis har inom ergonomi har utvecklats och det finns nu en mängd olika riktlinjer som kan följas för att skapa en ergonomisk arbetsstation för att undvika dessa arbetsskador.

tillämpad forskning om ergonomi, som ibland kallas bioteknik eller mänsklig konstruktion, behandlar utformningen utrustning för arbetsplatsen. Denna utrustning, som kan kallas en ergonomisk arbetsstation, är utformad på ett sätt som förväntas hjälpa anställda att maximera produktiviteten genom att minska anställd trötthet och obehag.

Många ledande universitet har studerat ergonomiska arbetsplatser i stor omfattning. I själva verket har ingående studier genomförts för att räkna ut vilka typer av dator stationerna är ergonomiskt riktiga. Dessa fynd inte bara att gynna de anställda för att hjälpa dem att undvika smärta, men de hjälper arbetsgivaren genom minskad personalomsättning och utgifter utbildning och förbättrad produktivitet inom befintliga anställda.

Cornell University skapat tolv ergonomiska riktlinjer som hjälper till att skydda hälsa och samtidigt arbetar vid en datorarbetsplats. Först och främst är det viktigt att använda en bra stol med en rygg som är lätt vinklade bakåt och har någon form av lumbal förstärkning för att stödja nedre delen av ryggen. Toppen av datorskärm bör vara två till tre inches ovanför ögonhöjd och bör inte placeras där det kan finnas ett sken på skärmen. Detta bidrar till att undvika spända muskler i nacke och axlar område samt ansträngda ögon. Andra faktorer som kommer att hjälpa ögon, är att sitta på minst en armlängds avstånd från skärmen och använder en dokumenthållare när man talar starkt på ett dokument. En del av lämpligt organ positionering har också att göra med placeringen på fötterna-de skall vara på golvet eller placeras på ett stabilt, vinklat fotstöd.

Ett av de största problemen med arbetstagaren trötthet är karpaltunnelsyndrom. Repetitiva rörelser i fel läge är vad förvärra karpaltunneln. Dessa typer av skador kan minskas dock genom att hålla tangentbordet centrerad direkt framför arbetstagaren. Likaså borde armar och armbågar vara nära kroppen och avslappnad, handlederna ska hållas platt i förhållande till underarmar. Använd en stabil arbetsyta och en negativ lutning tangentbord fack är användbara lösningar också. Den kanske viktigaste faktorn är dock att undvika upprepade stress skada, leder till att ofta korta pauser för att sträcka.

Tillsammans med ovanstående rekommendationer, bör datoranvändare tänka på sin arbetsmiljö och ta hänsyn till andra saker omkring dem, såsom belysning, ventilation och buller. Det finns andra aspekter att utforska. Förmodligen den mest viktigaste är hur mycket tid kommer att spenderas på arbetsplatsen. Om det är bara ett par minuter om dagen, kan ergonomiska frågor inte vara så hög prioritet. Men om det är mer än fyra timmar om dagen, en ergonomisk arbetsplats är viktigt för arbetstagarnas välbefinnande.

Genom att skapa en ergonomisk arbetsplats, kostnader för arbetsrelaterade skador såsom karpaltunnelsyndrom , ryggbesvär och andra belastningsskador minskar. Även de tillhörande kostnaderna kan verka onödigt i början, kommer de att löna sig på lång sikt. Frånvaro kommer att minska, medarbetarundersökningar kommer att öka, och produktiviteten maximeras.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.