Vad är en Radical Neck Dissection?

Radical hals dissekering (RND) är ett kirurgiskt ingrepp som används för att kontrollera spridningen av skivepitelcancer (SCC), en typ av cancer, från vävnader i huvud och hals till lymfkörtlarna i nacken. Operationen, som bildades 1906, tar bort lymfkörtlar i vilken cancerceller kan ha migrerat. Eftersom lymfkörtlar cirkulera lymfknutor i hela kroppen, är dödligheten fördubblades om lymfkörtlar omvandlas till cancerceller. RND är därför extremt viktigt att förhindra spridning av cancer.

Radical hals dissektion är den mest grundliga av möjliga förfaranden halsen dissekering för att kontrollera spridningen av cancer. Det utförs endast på den drabbade sidan av halsen. Alla lymfkörtlar på den sidan av halsen tas bort från underkäken, eller käken till nyckelbenet. Dessutom ingår i RND avlägsnandet av ryggraden tillbehör nerv som styr nackmuskler, den inre halsvenen och sternocleidomastoideus ansvarar för huvudet rotation.

Även radikala hals dissektion har en lång historia av framgång och är en väl utformad operation, har förfinats under de senaste decennierna. Nyare förfaranden bevara vissa strukturer som är avlägsnas radikala hals dissekering. I den radikala hals dissekering (MRND), en eller flera icke-lymfatiska strukturer, såsom jugular eller tillbehör nerv, bevaras. Vid selektiv hals dissekering (SND), en eller flera lymfkörtel grupper bevaras. Utökade hals dissekering, å andra sidan, innebär borttagande av ytterligare strukturer som är kvar i en radikal hals dissekering.

För att avgöra om en patient kan dra nytta av en radikal hals dissektion, kan en läkare göra ett antal tester. I de flesta fall är patienten redan känner till en massa eller skador i nacken. Den första raden för upptäckt är palpation, som är enkel att utföra, men inte alltid korrekta.

Imaging tekniker, inklusive datortomografi (CT) skanning, magnetisk resonanstomografi (MRT) och ultraljud kan ge mer tillförlitliga bevis av cancer i lymfkörtlarna. Slutligen, den mest korrekta, men också den mest invasiva, för att upptäcka cancer i lymfkörtlarna är biopsi och histologisk undersökning. Histologisk undersökning är också rutinmässigt efter en hals dissekering.

Även radikala hals dissekering kan bli avgörande för att bevara eller förlänga livet på en cancerpatient, inte alla patienter med cancer i lymfkörtlarna i nacke är bra kandidater för kirurgi. För patienter med hjärt-lungsjukdom, särskilt de som genomgår halspulsådern förvaltning kan operation vara ett stort risk. Dessutom, om avbildningstekniker avslöjar att cancern har spridit sig utanför de områden som omfattas av RND är kirurgi sannolikt inte kommer att gynna patienten, och riskerna väger tyngre än eventuella fördelar.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.