Vad är en Osteochondral Fracture?

osteochondral fraktur är en typ av brott där ledbrosket i slutet av en gemensam blir sönderriven. Dessa frakturer ses oftast i knät och fotleden leder, eftersom dessa leder ta mycket stam och bär en hel del vikt, vilket kan göra dem sårbara för skador. Beroende på hur allvarligt brott, det finns ett antal behandlingsalternativ, från ganska konservativ behandling till operation. Det är viktigt att få en osteochondral fraktur behandlas eftersom sådana brott kan leda till utveckling av artros senare i livet.

När en osteochondral brottet uppträder, är det vanligt att det finns fragment av ben och brosk inne i leden. Ibland sitter kvar på gemensamma, då de är kända som stabil, medan i andra fall, de är instabila, flöt omkring inne i leden. Dessa fragment är en källa till oro eftersom de kan slipa på gemensam och orsaka ytterligare skador förutom att göra gemensamma ganska smärtsamma.

En röntgenbild kan användas för att identifiera en osteochondral fraktur, och ibland andra medicinsk avbildning studier kan användas för att få en mer fullständig bild av vad som pågår inne i leden. Dessa studier används också för att rekommendera en behandling. I en mild osteochondral fraktur kan behandlingen vara så enkelt som vila och gjutning att det gemensamma tid att läka på egen hand. Yngre patienter ofta läker mycket bra med denna typ av behandling, eftersom deras växande organ att det gemensamma att snabbt läka och komma i kapp med resten av kroppen.

Om fragment är närvarande, kan det vara nödvändigt att gå in gemensamt för att ta bort bitar och stabilisera leden. Stora bitar som fattas kan ersättas med ympning så att de gemensamma förblir relativt stabil efter osteochondral frakturen läker. Kirurgi utförs ofta arthroscopically genom att sätta in kameror och kirurgiska instrument genom små hål längs leden för att komma till bekymmer. Efter ingreppet kan gjutning användas för att hålla det gemensamma fortfarande i tidiga stadier av läkning.

Healing gången från en osteochondral fraktur varierar beroende på hur allvarligt brott. Ett av problemen med dessa frakturer är att de ofta gå obemärkt förbi i ett tidigt skede. Patienten kanske tror att det gemensamma är bara stel och öm, utan att inse att pågående skada sker. Vid den tidpunkt då brottet är identifierat, kan situationen vara mycket allvarligare och mer omfattande behandling kan behövas.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.