Vad är en Endocervical skrapning?

Många kvinnor kommer aldrig ha endocervical skrapning (ECC), men det kan anges om livmoderhalscancer misstänks. Normalt cancer blir misstänkt om en kvinna har ett onormalt cellprov som visar att cancerceller kan vara närvarande, eller om kvinnan har mer än ett cellprov i rad som visar resultaten av ovanliga celler. I grunden tar denna procedur ett större urval av celler från slemhinnan inne i livmoderhalsen väggen för att testa mer specifikt för livmoderhalscancer.

Endocervical skrapning görs vanligen samtidigt att kvinnor genomgår en kolposkopi. Detta är ett sätt att visualisera livmoderhalsen och eventuellt ta vävnadsprov om det verkar vara delar av onormal vävnad. När läkare känner att endocervical skrapning anges, de infogar en liten scooplike eller spoonlike instrument (kyrettens) i livmoderhalsen för att utföra detta test. Det skrapar bort en liten mängd vävnad i livmoderhalsen som sedan skickas till en patologisk labb som ska testas. Kolposkopi kan också innebära att ta vävnadsprover från länder utanför livmoderhalsen om det behövs.

Biopsi eller skrapning av cervikal vävnad är inte helt utan obehag. Vad är bra att veta är att obehag inte är svår för de flesta, och endocervical skrapning och yttre vävnad biopsi tenderar att vara mycket kort. Även om det sker kan kännas lite som en menstruation kramp och en del kvinnor gör lite crampy eller ont efter att de har haft en ECC. Denna känsla passerar oftast inom en dag eller två och får inte kräva någon typ av särskild omsorg.

Läkare kan råda en del kvinnor att ta ett smärtstillande medel som paracetamol innan förfarandet för att minska eventuella obehag och de kan ytterligare minska obehag om de använder en lokalbedövning innan du utför isättningen av kyrettens och avlägsnande av vävnad prover med det. Även anestesi kan minska smärta, skulle det inte slut på en av de mest symtom som kan inträffa efter endocervical skrapning, som är en del blödningar som vanligen upphör inom några dagar.

Endocervical skrapning är bara en potentiell test som kan uppstå om livmoderhalscancer bekräftas eller sannolikt. Läkare kan behöva ta biopsier från andra områden för att avgöra cancer sprider sig. De får också använda en mängd olika visualisera metoder såsom magnetisk resonanstomografi (MRT) röntgenstrålning eller CAT (datoriserad axiell tomografi) söker för att leta efter förekomst av onormala mängder i olika delar av kroppen. Dessa tester kan utföras eftersom det är viktigt att göra vissa att alla cancerceller i kroppen behandlas och tas bort om /när det går.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.