Vad är bindvävssjukdom?

bindväven i kroppen hjälper till med sammanhållningen i kroppen. Den innehåller ben, kollagen, brosk, väggar av blodkärl, och fett. Bindväv kan ha olika typer av problem, inklusive skador och sjukdomar. Bindvävssjukdom är ett patologiskt tillstånd, antingen från en infektion, en genetisk orsak, eller miljö-i bindväven.

Dupuytren sjukdom är ett exempel på en bindvävssjukdom. Det är namnet på onormal förtjockning av fascia, vävnaden strax under huden, i handflatan och fingrarna. Den förtjockning orsaker sladdar och klumpar, och kan orsaka sammandragning av fingrar, som ett symptom till som Dupuytren s kontrakturer. Dupuytren sjukdom drabbar ibland knogarna eller fotsulorna.

Dupuytren sjukdom är vanligare hos män äldre än 40 och personer med en nordeuropeisk arv. Man tror att det kan röra biokemiska frågor i ramp. I lindriga fall när det inte finns en förändring i handfunktion, finns det ingen behandling. Kirurgi kan användas för att hjälpa till räta på fingrarna i svårare fall, men sjukdomen kan återkomma.

Kawasakis sjukdom, även känd som mukokutan lymfkörteln syndrom är en ovanlig barndom sjukdom med ett okänt ursprung. Även om det börjar med symtom som hög feber, svullna lymfkörtlar och ett utslag, den kan även vaskulit eller angit, en bindvävssjukdom som innebär inflammation i arteriella väggar. I lindriga fall är det enbart behandlas med acetylsalicylsyra och gammaglobulin, men om blodkärlen blir drabbade, finns det möjlighet att hjärtat skador och koronara aneurysm och andra behandlingar används sedan.

Några bindvävssjukdomar är autoimmuna sjukdomar som lupus, sklerodermi, polymyosit och blandad bindvävssjukdom, som ibland kallas MCTD, som har överlappande symptom med de andra tre. Lupus kan leda till att immunförsvaret angriper frisk vävnad i många delar av kroppen, ibland även bindväv. I sklerodermi, utvecklar ärrvävnad i hud och organ på grund av en okänd anledning, medan det i polymyosit är en inflammatorisk myopati, där kronisk muskelinflammation och muskelsvaghet är närvarande. Det är i samband med ett antal andra frågor, till exempel autoimmuna sjukdomar, kollagen-och kärlsjukdomar och hiv-aids. Av alla dessa bindvävssjukdomar, det finns behandling, men inget botemedel.

Reumatoid artrit och Si? Gren syndrom är andra autoimmuna sjukdomar som påverkar bindväv. Odifferentierad bindvävssjukdom är namnet på en bindvävssjukdom som inte helt uppfyller de diagnostiska kriterierna för någon av de särskilda bindvävssjukdomar. Ibland utvecklar odifferentierad bindvävssjukdom i en identifierbar särskilda bindvävssjukdom.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.