Vad är akut koronart syndrom?

Akuta koronara syndrom är en konstellation av symtom som uppkommer vid leverans av blod till hjärtat är begränsad. När en patient uppvisar akut koronart syndrom, är omedelbara åtgärder krävs för att avgöra vad som orsakar sjukdomen och åtgärda det innan bestående skador uppstår. En läkare kan diagnostisera akuta koronara syndrom med hjälp av ett elektrokardiogram (EKG) samt bloodwork och en patient intervju.

Det viktigaste symtomet är bröstsmärta som kan stråla längs käken och vänster arm. Patienterna kan också uppleva illamående, kräkningar, yrsel, fuktig hud, svettning och blek hy. Tillståndet orsakas av akut ischemi, ett fint sätt att säga att hjärtat plötsligt inte komma så mycket blod som den behöver. Myokardischemi kan orsakas av en blockering i hjärtats kranskärl, ett tillstånd som kallas koronar trombos, och det kan också vara orsakad av kokain. Koronar trombos kan uppstå därför att patienten har kranskärlssjukdom eller på grund av en blodpropp från andra delar av kroppen har rest till hjärtat.

Begreppet "akuta koronara syndrom" beskriver symptomen, inte sjukdomen. När en patient har akut koronart syndrom, måste en läkare avgöra vad som händer inuti patienten att utveckla en behandlingsplan. En patient kan ha instabil angina eller kan ha drabbats av en hjärtinfarkt, annars känd som en hjärtattack. Behandlingar kan innefatta medicinering och operation för att ta itu med orsaken till ischemi.

permanent skada på hjärtmuskeln kan uppstå om man går miste om blod för länge. I extrema fall kan patienten dö. Ju tidigare insatser ges, desto bättre prognos för patienten. När människor får symtom som kan vara akut koronart syndrom, de rusade i allmänhet till medicinsk behandling. En läkare hellre diagnostisera ett fall av halsbränna löper amok än se en patient när det är för sent att ge adekvat vård.

Om en patienten återhämtat sig, kan livsstilsförändringar behövas för att förhindra upprepning av problem. Samma livsstilsförändringar kan användas för att minska riskerna för att utveckla akut koronart syndrom. De inkluderar inte röka, äta en balanserad kost, motionera, hantera kroniska sjukdomar och hålla låg alkoholkonsumtion. En läkare kan diskutera dessa förändringar med en patient som kan vara utsatta eller en patient som bara vill ligga steget före hälsofråga för sig när det gäller förebyggande.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.