Vad är Osgood Schlatter sjukdom?

Osgood Schlatter sjukdom är en inflammation i tillväxt plattan på tibial ischii, som är ett område på framsidan av skenbenet precis under knät, knutna till quadriceps muskeln som patellar ligament. Sjukdomen orsakas av stress på patellar ligament och är vanligast i aktiva barn i åldern 11 till 15. Osgood Schlatter sjukdom orsakar kraftiga ben tillväxt på tibial ischii, som producerar en synlig knöl, smärta och svullnad. Den är uppkallad efter två kirurger som självständigt upptäckte villkoret i 1903, Robert Bayley Osgood i Amerika och Carl Schlatter i Schweiz.

Frekventa kontraktion av quadriceps muskeln kan placera stress på patellar ligament och omogen tibialnerven ischii, vilket leder till inflammation och små tårar. När skenbenet full utväxt, finns det ingen risk för Osgood Schlatter sjukdom. Villkoret är vanligtvis enkel att behandla, men kan återkomma tills benet har nått mognad. Pojkar löper större risk för Osgood Schlatter sjukdom, som oftast drabbar dem runt 13 år eller 14. Flickor är mest utsatta i åldrarna 11 och 12.

Sjukdomen behandlas med vila och smärtlindring. Ice förpackningar och över receptfria smärtstillande såsom paracetamol eller ibuprofen är oftast allt som krävs. Gemensam immobilisering och operation används sällan åtgärder reserveras för extrema fall. Kan dock Osgood Schlatter sjukdom ta ett tag att läka. I genomsnitt får barn med sjukdomen upphör idrottsaktiviteter i tre månader och återvända till dem successivt, med allomfattande idrottsaktiviteter av sju månader.

Osgood Schlatter sjukdom kan delvis förebyggas med stretchövningar och uppmärksamhet att utöva rutiner, se till att de inte släpper ut för höga spänningar på quadriceps och hamstring muskler. Stöd knät med en rondell eller bandet under idrottslig verksamhet och utbildning är också till hjälp. Dessa åtgärder är särskilt viktiga för barn som redan har smittats Osgood Schlatter sjukdom.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.