Vad är Meningokockinfektion septikemi?

Meningokockinfektion septikemi är en typ av blodförgiftning. Det blir resultatet när de meningit bakterier, som kallas Neisseria meningitides invaderar blodbanan och börjar förstöra alla vävnader i kroppen. Detta är ett mycket allvarligt tillstånd med en 40% dödlighet och 20% chans att kräva amputation av armar, ben eller armar. Det är därför viktigt att förstå hur man känner igen och att ha full vetskap om att tecken på denna sjukdom kräver att få akut medicinsk vård.

Symtomen vid meningokock sepsis är inte alla samma som symptom på hjärnhinneinflammation. Meningit uppvisar mycket ont i halsen, stel nacke, hög feber, och ljuskänslighet. Dessa symtom måste behandlas omedelbart, men de är inte samma symptom i samband med blodförgiftning. I stället bör de misstänka septikemi söka illamående eller kräkningar, feber, förvirring, extrem trötthet eller dåsighet, halsont, kalla händer och fötter, skakningar, vågade huden som kan se blek, grå eller splotchy, smärta, snabb andning, och ett utslag som startar som ser ut som pin idioter och sedan blir lila.

Inte alla med meningokockinfektion septikemi kommer att ha alla symptom, men förekomsten av extrem förvirring, letargi och hög feber är alltid en bra anledning att kontakta en läkare. Människor är också mest benägna att detta villkor när de är tonåringar och unga vuxna i åldern 15-25 och när de är fem år eller under. Men, alla kan få tillstånd. Även de flesta fall inträffar i slutet av vintern eller tidigt på våren.

Eftersom även skickliga läkare kan missa meningokock sepsis, kan föräldrar eller vårdnadshavare vill informera läkare de misstänker det. Om möjligt, peka på saker som en fingret utslag eller de varierande symtom ett barn eller tonåring har som orsakat larmet. Läkare kan säkert test för det, och de har vanligtvis inte undanhålla behandling om de är osäker, eftersom första behandling är att ge antibiotika. Andra behandlingar kan behövas som andningshjälp, vätskor, och potentiellt amputering om en lem blir hårt drabbade. Sjukhusvistelse kommer att krävas för ett tag så infektionen helt försvinner, och även med behandling, inte alla patienter gör det.

Det finns ett par saker man kan göra för att sänka risken för att få meningokock septikemi. Det finns vaccin som skyddar mot vissa av de stammar som orsakar hjärnhinneinflammation och blodförgiftning. De skyddar inte mot alla dem, men de kan ge viktiga skydd för alla. Några andra viktiga innebär bland annat att skydda andra genom att inte skicka barn som är sjuka till skolan och göra vissa följa grundläggande hygien vill inte dela mat och tvätta händerna ofta.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.