Vad är Integumentary systemet?

integumentary systemet, mer känt för lekmän som "huden" är den största av kroppens organsystem och en av de viktigaste. Långt ifrån att vara bara en som omfattar att se till att kroppens underliggande vävnader inte är utsatta tjänar hud ett antal funktioner, allt från att hjälpa kroppen eliminera avfall till att skydda kroppen från fysiska skador.

I människor kan integumentary systemet utgör så mycket som 15% av den totala kroppsvikten, och den har en stor yta som möter upp med ett antal slemhinnor såsom de som linje munnen, anus och uttag ögat. Huden består av tre lager av vävnad, tillsammans med tillhörande strukturer såsom hår, naglar, talgkörtlar och svettkörtlar. Tillsammans komponenterna i integumentary system för att hålla kroppen skyddade och isolerade från omvärlden.

En av de roller integumentary är eliminering av avfall. Avfall kan utsöndras genom huden för att påskynda eliminering, vilket förklarar varför ibland människor har svett som luktar ovanligt, eftersom deras kroppar uttrycker avfall. Huden ger också ett lager av tätskikt och skyddar kroppen från insekter, bakterier, virus och många andra potentiella hot från omvärlden. Talgkörtlar hålla integumentary systemet oljade så att det kommer att vara flexibla och hållbara.

integumentary systemet också hjälper till att reglera kroppstemperaturen, och det kan både bevara och avger värme som behövs. Hud reglerar även vatten förlust och retention. Både temperatur och vatten förlust reglering är kritiska för homeostas, vilket är anledningen svår brännskador riskerar döden, eftersom deras kroppar inte kan reglera sin temperatur och vattenhalt. Hos människa syntetiserar huden även vitamin D för att användas av kroppen.

epidermis, dermis och subdermis av integumentary systemet också fungera som en bokstavlig buffert för att skydda kroppen från påverkan, och att absorbera slag , nedskärningar och andra former av fysiska trauman. De lager av fett i subdermis är en viktig del av denna inverkan kudde, och bidrar också isolera kroppen att hålla den inre temperaturen stabil.

Många människor har noterat att färgen på någons hud kan variera radikalt, från mycket ljust till mörkt. Detta beror på olika nivåer av pigment karoten och melanin, som är utformade för att skydda integumentary systemet och kroppen i allmänhet från UV-strålning. Individer med förfäder som levde i tropikerna tenderar att ha mörkare hud eftersom deras förfäder var mer utsatta för risken för solens strålar.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.