Vad är Hyaline Membrane sjukdom?

Hyaline membran sjukdom (HMD) är en respiratorisk tillstånd som drabbar barn, vanligtvis för tidigt födda barn på mindre än 35 graviditetsveckor. Detta villkor är dödlig om den inte behandlas, och det är en vanlig dödsorsak för prematura barn. Ett antal tekniker kan användas för att ta itu hyaline membran sjukdom.

När barn föds för tidigt har deras lungor ofta inte börjat producera tillräckligt med tensider. Tensid är en vätska som upprätthåller ytspänningen i lungorna, som tillåter människor att andas in och ut fritt. Utan ytaktiva ämnen kommer uppblåsbara alveolerna i lungorna kollaps, gradvis skära av tillgången på syre till blodet och eventuellt orsaka död. I hyaline membran sjukdom liknar den bristande ytaktiva orsakar svårigheter att andas, och ett lager av smuts och död vävnad byggs upp i lungorna, vilket i praktiken skära av tillgången på syre helt.

Detta lager av material nära hyaline brosk, så därför den har en något glasartad utseende och "hyaline" betyder "som glas. "De flesta läkare föredrar faktiskt att hänvisa till att detta villkor respiratory distress syndrome (RDS) eller barnet, respiratory distress syndrome (IRDS). Om en patient född med detta villkor och ingen behandling erbjuds han eller hon har tre till fyra dagar att leva.

I de flesta fall är villkoret helt enkelt på grund av att födas för tidigt. Vissa barn har också en genetisk defekt som hindrar dem från att producera så mycket tensid som de behöver. I båda fallen innebär behandling ger barnet syrerik luft och stödja barn om han eller hon börjar få allvarliga andningssvårigheter. En ventilator kan användas för att hjälpa barnet andas medan lungorna utvecklas tensiden. Spädbarn också kan behandlas med konstgjord ytaktivt droppade i lungorna.

Den bästa behandlingen för hyaline membranet sjukdom är att hålla barnet i livmodern så länge som möjligt, så att villkoret är undvikas helt. Om en kvinna verkar vara risk för tidig förlossning, kan hon också få steroider för att hjälpa bebisens lungor utvecklas snabbare i händelse av att han eller hon behöver för att levereras tidigt.

Det är väldigt lätt att känna igen en baby med hyaline membran sjukdom. Barnet har extremt svårt att andas, får och grunt eller hosta i ett försök att få in luft i sina lungor. Vanligtvis barnet börjar också bli cyanotisk grund av brist på syre omsättning, vrida blåaktig längs extremiteterna eller runt läpparna och munnen. Eftersom tidigt födda har hög risk för hyaline membranet sjukdom kommer läkaren att undersöka vanligtvis ett tidigt barn följa om några tecken på andnöd, så att insatser kan ges snabbt.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.