Vad är Exploding Head Syndrome?

Exploderande huvud syndrom är en ovanlig och ganska sällsynt tillstånd som ofta beskrivs som en parasomni. En parasomni är varje händelse som stör sömnen, och kan innehålla saker som sömn promenader, myokloniska ryckningar, eller natt skräck. Om några fall av exploderande huvud syndrom har beskrivits när en person är vaken, oftast denna ovanliga omständigheter uppstår precis som människor driver bort att sova. Vad är då som följer är ett högt bang, krasch, ring eller explosion buller, vilket verkar inträffa i huvudet, och som resulterar vanligen i total vakenhet, potentiellt upprörda, och en del panik.

De flesta som har exploderande huvud syndrom inte upplever smärta när de hör kraftigt buller. Vissa har beskrivit ser ljusblixtar med explosionen, och som sagt, ett fåtal har upplevt dessa symtom under dagen. Även om detta parasomni är relativt ovanligt det medicinska samfundet har en del information om det.

Först förutse vid vilken "explosioner" förekommer är inte lätt. Vissa människor har dem ofta, upp till ett par gånger i veckan, och andra kommer att uppleva dem mindre än en gång i månaden. Syndromet kan också försvinna för lång tid eller för alltid utan behandling. Mediala forskare också tyder på att kvinnor är mer än dubbelt så stor risk än män att få exploderande huvud syndrom, och det genomsnittliga åldern för debut är i slutet av 50-talet. Ingen fast anslutning upprättas mellan tillstånd som migrän och exploderande huvud syndrom, även om ett fåtal personer som har rapporterat syndromet ha båda.

Det finns en viss tvist om hur man kan behandla exploderande huvud syndrom. Om villkoret inte stör sömn eller skapar betydande oro för den drabbade personen, får ingen behandling krävas. De som är intresserade av symptomen försvinner snabbt kan få hjälp med läkemedlet klomipramin. Detta läkemedel är en anti-depressiv av tricykliska klass som används för att behandla en rad sjukdomar, bland natten enures och tvångssyndrom. Några studier tyder klomipramin kan visa sig framgångsrik i slut symtom.

Även om forskningen på detta syndrom har hittills pekat på att det är besvärligt men godartad, det är fortfarande rekommendera att någon misstanke exploderande huvud syndrom besöka läkaren. Läkare kan rekommendera en sömn studier eller besök på en neurolog för mer specialiserad vård och för att ge patienterna bästa tillgång till rådgivning och behandling. Diagnos bör särskilt vara bekräftat om symtom är atypiska, eftersom detta kan tyda på att övriga villkor i stället.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.