Vad är Diagnostic Medical Imaging?

Diagnostiska medicinsk avbildning syftar på processen att få bilder av delar av människokroppen för undersökning och diagnos av sjukdom eller skada. Processen kan innefatta röntgen, magnetisk resonanstomografi (MRT), ultraljud, datortomografi (CT) eller positronemissionstomografi (PET). Den information som framkommer diagnostisk medicinsk avbildning ofta tillåter sjukvårdspersonal att undersöka insidan av en patients kropp i en icke-invasiv sätt.

Begreppet x-ray hänvisar till X- röntgen. Röntgen använda kortvåg strålning att exponera filmen. Mjukvävnad inte tar upp de höga energi vågor, så de passerar genom. Tät objekt, såsom ben och senor, absorbera strålarna. Den resulterande bilden visar mindre tät struktur som grå eller svart, och täta strukturer som ljusare grå eller vit.

MRI, en annan typ av diagnostisk medicinsk bildbehandling ger detaljerad visualisering av insidan av kroppen. Med hjälp av kraftfulla magneter och radiovågor, en MRI drar fördel av de magnetiska egenskaperna hos atomer för att skapa tydliga bilder. En MRT är användbart eftersom röntgenläkaren kan modifiera testet så att det ger den tydligaste bilden av den erforderliga arean. Med detta, allt från ligament att blodflödet kan observeras.

Ultraljudsundersökningar skickar högfrekventa ljudvågor till vävnaderna och sedan utnyttja den återvänder ekon för att skapa bilder av området. Ultraljud används ofta för att bedöma tillståndet i ett foster under graviditeten. Echocardiography , en annan form av ultraljud, används ofta för att undersöka hjärtfunktion och blodflöde genom hjärtat. Denna typ av diagnostik avbildning kan användas för att hjälpa till att diagnostisera många, inklusive sköldkörteltumörer, gallsten, eller blodproppar.

En datortomografi använder en roterande x-ray mekanism och en dator att tillhandahålla tjänster över delsträckan bilder av organ eller andra kroppsdelar. Denna typ av diagnostisk medicinsk avbildning ofta används för att snabbt skilja trauma-skador i bröstkorgen eller buken. Det är också användbart för att bestämma storlek, placering och spridning av tumörer.

PET-skanningar konstruera tredimensionella bilder från gammastrålning som avges av ett spårämne förs in i kroppen. Den radiotracer bryts ner av kroppen, och de resulterande bilderna visar hur det berörda kroppsdelar arbete. PET genomsökningar som vanligen används för att studera hjärnan hos epilepsipatienter, och för granskning av olika områden i hjärtat.

Några diagnostiska medicinsk bildbehandling undersökningar kräver användning av ett kontrastmedel. Dessa ämnen får ges som injektion, lavemang eller muntligen. Generellt jod eller barium-baserad, ett kontrastmedel ökar synligheten för vävnader som undersöks. En läkare bör noggrant följa en patient som fått kontrastmedel att iaktta för allergiska reaktioner.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.