Vad är Body Dysmorphic Disorder?

flesta av oss har att göra med vårt utseende i viss mån, men en person som lider av kroppen dysmorphic sjukdom är negativt upptagen av sitt utseende, särskilt med en viss kroppsdel som de tror mycket är felaktig. Body dysmorphic sjukdom är en smärtsam psykisk sjukdom som kan störa social funktion, självkänsla och ekonomisk trygghet.

Body dysmorphic sjukdom är ett tillstånd där en person besatt över en allvarlig, uppfattas fel, vilket i realiteten antingen obefintliga eller mycket små. Varje del av kroppen är öppen för kritik, men den vanligaste felen finns i hår, näsa, ögon, ben och knän. En försvagande sjukdom kan kroppen dysmorphic sjukdom gör att människor rädsla sociala sammankomster och med hindra dem från att lämna sina hem. Dessa människor är säkert att de är så ful eller deformerade att ingen kommer att vilja se eller prata med dem.

Vissa människor med kropp dysmorphic oordning söka plastikkirurgi eller ingripanden från en hudläkare. Anständiga kirurger och dermatologer känner igen när en person lider av kroppen dysmorphic oordning och ställa honom eller henne till en psykolog. Men människor med kropp dysmorphic sjukdom är så besatt av sitt utseende att de oftast hitta någon att utföra arbetet. Tyvärr löser ett kirurgiskt eller dermatologiska förfarande inte problemet eller en svaghet. Den lidande kommer fortfarande vara mycket olycklig och besatt även efter korrigeringen.

Body dysmorphic sjukdom är nära släkt med och ofta inträffar med en psykisk sjukdom som kallas tvångssyndrom (OCD). Sjukdomen kännetecknas av irrationella tvångstankar ihopkopplade med tvångsmässiga beteenden såsom repetitiva handtvätt. Precis som OCD, orsaker kropp dysmorphic oordning individen att besatt irrationellt över en brist och tvångsmässigt "spegel kontroll" eller söka plastikkirurgi.

En person med kroppen dysmorphic sjukdom syftar vanligen konstant garantier från andra att deras upplevda brist är inte så illa. De söker också egna försäkringar genom ständig spegel kontroll. Ibland så visas de sig själva att se normal, men på andra, fruktansvärt deformerad. Försäkringar och ändra själv uppfattningar orsaka en intensiv känslomässig berg-och dalbana som ofta leder till depression i kroppen dysmorphic oordning drabbade.

Psykologer klassificera en person som har kroppen dysmorphic störning när dessa symptom är så allvarliga att en person kommer att undvika social interaktion, tjänstepensioner och pedagogiska ansvar och engagera sig i upprepade plastikkirurgi. Body dysmorphic sjukdom kan behandlas med medicinering och beteendeterapi. Tyvärr människor söker sällan behandling, eftersom de verkligen tror att deras problem är fysiska snarare än psykiska. En del som känner igen deras tillstånd skäms eller generade och väljer att lida i tystnad.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.