Kan fiskolja orsaka hjärtproblem?

Fiskolja har länge ansetts vara bra för hjärtat. I många fall är det alldeles utmärkt till att förebygga hjärtinfarkter, eftersom det bidrar till att minska det onda kolesterolet, vilket kan leda till plack i artärerna och ett dåligt fungerande hjärta. Men uppgifter som samlats in under 2005 tyder på att åtminstone vissa människor som redan har hjärtproblem inte bör ta fiskolja, och att den faktiskt kan göra mer skada än nytta.

En studie från 2005 undersöktes patienter med tidigare arytmier att utvärdera fördelarna med en regelbunden behandling med fiskolja tillskott. I denna studie önskat resultat var att fiskolja kan minska förekomsten av arytmier och därmed skulle vara ett bra kompletterande verktyg till traditionella hjärtmediciner och behandling.

I många fall var onormal hjärta incidensen gjorde minska. Men en grupp, de med ventrikeltakykardi, som faktiskt hade mer incidens av arytmier än i gruppen med placebo. Även om forskarna inte helt säker varför detta sker, är de klart att fiskolja kan innebära större risker än nytta för dem som tidigare drabbats av hjärtinfarkt eller som har fått ventrikeltakykardi diagnostiseras tidigare.

Ytterligare studier med en patientpopulation som uteslutande består av patienter med ventrikeltakykardi bekräfta dessa resultat, och nu läkare backa i frågan om att rekommendera fiskolja till patienter med hjärtproblem, i synnerhet när dessa problem är tachycardic ursprung .

De som har ventrikeltakykardi kan ha mycket höga snabb hjärtrytm, vilket kan orsaka hjärtinfarkt. I vissa fall kan ventrikeltakykardi kräver placering av en defibrillator för att kontrollera onormala rytmer. Även när en person har en defibrillator placeras han eller hon bör nog undvika fiskolja.

Det är oklart om fiskolja kan predisponera en som kanske i slutändan utveckla arytmier att få dem förr. Forskarna tror att de med ventrikeltakykardi kan processoljor på ett sätt annorlunda än andra människor, men denna mekanism är inte helt klarlagda.

I de flesta fall en daglig dos av fiskolja kan vara ett hjärta friskt val . Men de med arytmier eller en familjehistoria av arytmier bör definitivt diskutera sina risker med en läkare innan du tar fiskolja.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.