Hur ofta ska jag få ett fysiskt?

Hur ofta du ska få en fysisk beror väldigt mycket på din ålder, ditt hälsotillstånd, och naturligtvis för många människor, om deras försäkringsskydd eller förmåga att betala för en. En strikt medicinsk synvinkel kan skilja sig från ditt försäkringsskydd, vilket kan ställa tillåtna tidsintervall mellan physicals. De flesta försäkringsbolag kommer att omfatta en fysisk några års mellanrum för unga vuxna, och oftare som människor ålder. De kommer också oftast överensstämmer med en person med vissa tester och screening som behövs eller rekommenderas av läkare.

Under det första levnadsåret, physicals eller hälsokontroller krävs ofta, även för spädbarn som är hälsosamma. När ett barn fyllt ett, och förutsatt att barnet är friskt, de flesta läkare och barnläkare rekommendera ett barn att få ett fysiskt en gång om året fram till 18 års ålder. Eftersom barn fortsätter att växa och förändras, behovet av hälsokontroller och vaccinationer och skott booster menar barnen ska få en fysisk årligen.

Unga kvinnor bör dessutom ha en årlig gynekologiska prov en gång per år efter att de blivit sexuellt aktiva, eller börjar vid 21 års ålder, beroende på vilket som inträffar först. Ibland kan en allmänläkare kan ge både en årlig fysisk och denna tenta så att folk inte behöver gå till två hälsokontroller per år. För kvinnor och män i 20-årsåldern, det finns variationer på rekommendationer.

Många läkare rekommenderar dig att få ett fysiskt vart tredje år eller så, medan andra föreslår att du behöver två physicals i 20-årsåldern. En del läkare förespråkar att även om du inte behöver en fysisk varje år bör du fortfarande har ditt blodtryck kontrolleras en gång om året, och eventuellt få ditt kolesterolhalten i blodet utvärderas vartannat år. Naturligtvis om du är i riskzonen för sjukdomar och /eller har en sjukdom eller en familjehistoria av tidig debut sjukdomar, kan du få en fysisk oftare.

När människor når i åldrarna mellan 40-65 kan det vara viktigare att ha en fysisk vartannat år, eller oftare om du är i riskzonen att utveckla andra sjukdomar. Vid 50 män ska börja med årliga rektal tentor för att bedöma risken för prostata-och kolorektalcancer. Kvinnor bör börja med mammografi varje år vid en ålder av 40. Personer 65 och äldre bör helst få ett fysiskt en gång om året för att kunna bedöma för utveckling av sjukdomar och allmänna hälsa.

Naturligtvis kan du behöva full hälsokontroller oftare om riskerna är höga för sjukdomsutvecklingen. En person som är sjuklig fetma kan kräva en fysisk per år, och kvinnor som löper risk för tidig debut bröstcancer kan börja med mammografi flera år innan han 40. Du bör heller inte tveka att kontakta din läkare emellan physicals för något hälsorelaterade som oroar eller bekymrar dig. Den plötsliga uppkomsten av en tillväxt av huden eller mullvad exempelvis inte bör vänta ett år eller två tills din fysiska, men bör analyseras omedelbart.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.