Hur kan jag minimera dammspridning allergier?

En allergi är kroppens svar på vissa ämnen som det kommer i kontakt med. Immunsystemet hos en person med allergi åsikter dessa ämnen som skadligt och reagerar därefter. Det är denna immunsystemet som orsakar klassisk allergi symtom som en rinnande näsa, nästäppa instängdhet, extra slem produktion, hudutslag och nässelutslag.

Damm är en av de vanligaste orsakerna till allergier hos människor. I själva verket har uppskattat att 10% av befolkningen lider av någon form av damm allergier. Hushållens damm består av många saker såsom död hud, djurhår, tyg, ludd, delar av insekter och kvalster.

dammkvalster orsakar mest damm allergier. Den allergiska reaktionen är faktiskt orsakas av ett protein som finns i avföring av dammkvalster. Till skillnad från andra allergener, återstår damm kvalsterallergener inte i luften lätt på grund av sin stora vikt. Därför är de flesta människor utsätts för damm allergener genom direkt kontakt med kuddar, sängkläder, eller möbler.

minimera effekterna av damm allergier tar en del arbete men kan göras. Det finns i huvudsak två metoder att göra det. Den första metoden handlar om att minska direkt exponering för damm och kvalster. Eftersom mycket av exponeringen för damm är i sovrummet bör personen med damm allergier tvätta alla sängkläder ungefär en gång i veckan i varmt vatten. Vattnet bör vara minst 130 grader Fahrenheit (54 grader Celsius) för att döda dammkvalster och adekvat ta bort deras avföring.

Specialdesignad dammsäkert täcker borde stå över madrasser, box fjädrar och kuddar. Dessa täcker ger en barriär som dammkvalster och allergener inte kan penetrera. De enskilda som lider av damm allergier bör också använda kuddar fyllda med syntetmaterial, t. ex. polyester, i stället för kuddar med en naturlig påfyllning, såsom fjädrar.

Regelbunden rengöring och underhåll av hemmet kommer också att bidra till att minimera damm allergier. Det rekommenderas att mattor dammsugas minst en gång eller två gånger i veckan. Om möjligt bör ett vakuum med ett HEPA-filter användas. Detta förhindrar allergener från att spridas med hjälp av vakuum. Om damm allergier är extrema, kan en enskild vill överväga att ersätta en del eller alla mattor i hemmet med trä, kakel, eller plastgolv.

HEPA-filter som används i ett hem är värme-och luftkonditioneringssystem kan faktiskt förbättra inomhusluftens kvalitet i ett hem. HEPA-filter är oftast betydligt dyrare än vanligt disponibla glasfiber filter. Men för allergiker kan fördelarna vara väl värt de extra kostnad. Dessutom är många HEPA-filter för att kunna återanvändas, vilket kan bidra till att täcka de högre kostnaderna. Det bör dock noteras att inte alla VVS-system är avsedda att fungera med HEPA filter. De funderar på att installera HEPA-filter bör granska instruktionsboken deras VVS-system med försiktighet.

Den andra metoden att minimera effekterna av damm allergier är att förändra kroppens reaktion på allergener genom användning av läkemedel och medicinsk behandling. Det rekommenderas att de som är intresserade av allergi medicin och behandlingar rådgöra med sin läkare eller vårdgivare för mer information.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.