Vilka risker av överskjutande Lipider?

När människor tänker på överskott lipider, de tänker oftast av blod mätningar för lipider som mäter kolesterol och triglycerider. Beroende på mängden av dessa fetter i blodet, kan hälsorisker uppstå.

En lipider profil prov delas upp lipider i tre kategorier, hög densitet lipider, låg densitet lipider, och triglycerider. När man undersöker en persons hälsa på grundval av dessa mätningar, ser en för överskott lipider som har låg densitet.

Low Density lipider (LDLs) i större antal kallas ibland av läkare som hög kolesterol. Överskott lipider av denna typ ökar risken för hjärtsjukdom, stroke och högt blodtryck. Löper en särskild risk utgör det blodomlopp, där LDLs kan ackumulera och artärer block. Sålunda överskott lipider som LDLs kan utgöra betydande hot mot hälsan.

Däremot är hög densitet lipider (HDLs) kallas det goda kolesterolet. Efter att ha överskott lipider som HDLs inte utgör en hälsorisk, eftersom de faktiskt förhindra att vissa av de sjukdomar som orsakas av LDLs. HDLs hålla LDLs i schack. Således små mängder med hög densitet lipider tillsammans med överskott lipider som LDLs ytterligare öka risken för hjärtsjukdomar.

Överskott lipider som triglycerider också innebära en större risk att utveckla hjärtsjukdom. En person med överskott lipider som är LDLs och triglycerider ökar verkligen risken för att utveckla sjukdomar som drabbar de kardiovaskulära systemet, särskilt när låga HDLs åtfölja dessa mätningar.

Överskott lipider får behandlas på olika sätt. De som har höga nivåer av dåligt kolesterol uppmuntras att ändra sin kost att producera mer HDLs och lägre LDLs och triglycerider. När kosten inte räcker för förändring, kan läkare också överväga medicinering, vilket kan bidra till att minska överskottet lipider.

Patienter med överskott lipider följs av ytterligare risker för hjärt-och kärlsjukdom, och kommer förmodligen att ta tätare blodprov för att vara säker på att kolesterol minskar. De med högt kolesterolvärde behöver antagligen att fortsätta på en lägre fetthalt kost, och också, kan behöva stanna på medicinering för livet.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.