Vilka problem påverkar handleden brosk?

mänskliga handleden är ett mycket unikt gemensamt, eftersom det är både en av de mest flexibla och en av de starkaste lederna i kroppen. Det måste vara flexibla för att ett stort antal förslag till handen, och mycket stabil att låta handen för att plocka upp och manipulera tunga föremål. De leder, ben, senor och ligament som utgör handleden beror på brosk för att mildra dem och förhindra allvarliga skador. När handleden brosk blir skadad på grund av ett fall, en tafatt twist, repetitiva verksamhet eller artrit, hela det gemensamma och hand tenderar att påverkas. Handleden brosk som river eller blir försvagade kan orsaka långvariga besvär eller funktionshinder inte behandlas direkt.

handleden brosk problem ofta uppstår när människor lider direkt skador på handlederna från fall eller plötsliga vändningar. När för mycket tryck och belastning läggs på handleden, som ofta uppstår när en person försöker att fånga sig själv vid ett fall, brosk runt handleden lederna kan sträcka och tår. Resultatet är ofta inflammation, svullnad, intensiv lokal smärta och begränsad rörelse i handen.

En särskilt funktionsnedsättande problem handled brosk innebär riva av triangulära fibrocartilage (TFC), som är en skiva formad yta av brosk som dämpar ulna, radius, samt flera mindre ben och ligament i handleden. Om TFC och omgivande ligament tår på grund av en skada, kan en enskild förvänta sig att uppleva kronisk smärta, även när de inte flyttar handen. Motion är mycket begränsad, svullnad och irritation kan sträcka sig ner till fingrarna och upp i armen och ett klickande ljud kan höras när man försöker böja handleden.

handleden brosk problem kan också uppstå från repetitiva överanvändning av det gemensamma. En person vars arbete innefattar svänger en hammare, till exempel, kan uppleva irritation och inflammation i hans eller hennes handled. Överanvändning brukar inte resultera i att det slits i brosk vävnaden, men brosket kan bli tunnare, vilket leder till ett hörbart klick när du flyttar handen, svaghet i handen och grepp, och lokal svullnad.

artros eller reumatoid artrit kan orsaka brosk vävnaden att bryta ner i handleden och andra leder i kroppen. Artrit i handleden kan leda till en betydande förlust av brosk och överskott belastning på lederna. Många människor med artros eller reumatoid artrit upplever ledsmärta och stelhet, svullnad och svaghet. Utan behandling kan artrit lämna handled deformerade leder och dysfunktionella.

Behandlingar för problem handleden brosk beror på orsaken. Läkare kan undersöka handlederna genom att ta röntgenbilder eller röntgen och genomföra kroppsundersökningar. Former av artrit kan ofta behandlas genom att ta receptbelagda antiinflammatoriska läkemedel och smärtstillande medel, men operation kan krävas i avancerade fall. Handled stammar kanske kan läka på egen hand i två till fyra veckor med tillräcklig vila och tillämpa is förpackningar. Torn handled brosk kräver ofta operation och flera veckor av rehabiliterande terapi för att grundligt bota.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.