Vilka är symtomen vid mässling?

Symtom på mässling, eller rubeola, ingår ofta en snuva, feber, trötthet, hosta och nysningar inom en vecka eller två vara smittade. Den mest kända mässling symptom, makulopapulösa eruption eller fläckig utslag från topp till tå, får inte ske förrän minst två veckor efter en person är smittad av mässlingvirus. Kopliks fläckar är rödaktiga sår med vit eller blåaktig centrum och dessa på insidan av munnen för personer med mässling.

rosa öga eller konjunktivit, är också ett av symptomen av mässling. Infektionen kallas vanligen rosa öga kan omfatta ett eller båda ögonen och symptomen är rodnad i ögat samt VRESIGHET runt ögonlocket att tillfälligt stänga det särskilt på att vakna. Ett ytterligare tecken på mässling hos barn är ett mellanörat infektion eller öroninflammation. Yngre barn kan förstå deras öron och vara mer retlig och mindre aktiv än vanligt, medan äldre barn med en mellanörat infektion kan klaga på earaches. Symtom på mässling hos barn innehåller ofta diarré, och det kan också vara en minskad aptit.

Många människor förväxlar symtomen vid mässling med andra förhållanden, till exempel förkylningar och influensa tills utslag av punkter förefaller som börjar på huvudet och letar sig ner kroppen. Mässling är mycket smittsam, men när en person har haft det, han eller hon inte får det igen. Medicinsk hjälp bör sökas direkt när mässling misstänks hos vuxna eller barn. Mässling är vanligtvis inte allvarligt, men det är mycket smittsam och det finns en sällsynt risk att utveckla inflammatoriska hjärnan som kallas encefalit. Symtom på encefalit innehålla en stel nacke, feber, kräkningar och huvudvärk.

Det är viktigt att skilja mässling från tyska mässling, eftersom de är två olika sjukdomar från helt olika virus. Den medicinsk namn för mässling är rubeola, medan röda hänvisar till tyska mässling. Symtomen vid mässling som fläckig utslag och tecken på en förkylning eller influensa är samma på tyska mässling. Det är dock svullen hals körtlar ett vanligt symptom på tyska mässling som kanske inte har erfarenhet av mässling. Tyska mässling är också skild från vanlig mässling i att det är mycket farligt vid graviditet.

Om en gravid kvinna har tyska mässling och skickar den till hennes foster kan resultatet bli medfödd rubella syndrom, som är den medicinska benämningen på när ett foster är smittade med sjukdomen. Kongenital rubella syndrom kan orsaka fysiska och psykiska funktionshinder samt deformationer orgel och dövhet. Ett blodprov kan avgöra en persons immunitet mot röda hund, eller tyska mässling. Tyska MEASLES vaccin brukar anses säkra för en kvinna som kan bli gravida om det administreras minst en månad innan graviditeten


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.