Vilka är symtomen på Smittkoppor?

Smittkoppor, en sjukdom som orsakas av variola virus, är ett av de största mördarna i form av sjukdomar i hela historien. Symptomen på smittkoppor är feber, värk, och lyfte pustler på huden, som skorv över och ofta lämnar vanställande ärr. Smittkoppor, även känd som variola, tros ha eliminerats genom en lyckad vaccinationskampanj, med undantag för ett fåtal prov som hålls i laboratorier inlåsta.

sjukdomsförloppet inleds med en inkubationstid, vanligen 12-14 dagar. Under denna tid inga symptom på smittkoppor syns och personen inte smittsam. Detta följs av två till fyra dagar av influensaliknande symptom: hög feber, värk, och ibland kräkningar.

Strax efter ett utslag av röda prickar syns på ansiktet och i näsan och munnen. Dessa spred sig till händer och fötter, sedan till hela kroppen på bara några dagar. Kort efter att den platta röda fläckar tur till en högre pustler som fyller med vätska och utveckla en krater eller depression. Den "pox" i smittkoppor hänvisar till dessa skador.

Efter cirka två veckor varaktig detta utslag, de knölar skorv över. Den sårskorpor faller sedan av, lämnar ärr. Om individen överlever tills alla skorpor har fallit av, de är troligen fria från sjukdomen och inte längre smittsam.

Smittkoppor har två former: variola stora och variola mindre. De två är liknande, förutom att när det gäller variola mindre symptom på smittkoppor är mycket mindre allvarliga. Totalt sett är dödligheten i variola större ca 30%, och den dödlighet på variola mindre är ca 1%.

Variola stort kan delas upp i fyra kategorier: vanliga, ändras, platt, och hemorragisk. Ändrad smittkoppor förekommer hos personer som redan blivit vaccinerade, och är vanligtvis mindre allvarliga. Med platt smittkoppor, smittkoppor fläckar kvar platt och mjuk i stället för att utvecklas till den karakteristiska hårda, upphöjda knölar. Hemorragisk smittkoppor åtföljs av massiv blödning i hud och slemhinnor, som kan inträffa före eller efter utseende utslag. Både platta och hemorragisk smittkoppor nästan alltid dödlig utgång.

Smittkoppor tror att det endast påverkar människor, och det verkar som det inte finns några grupper av människor med naturlig immunitet mot sjukdomen. Ingen framgångsrik behandling av smittkoppor har någonsin hittats, men en vaccination process upptäcktes i början av 18. Talet av grekisk läkare, Emanuel Timoni. Edward Jenner, en engelsman, producerade ett mycket mer lönsamt vaccin med hjälp av kokoppor viruset senare i talet.

I det 20th århundradet, Världshälsoorganisationen (WHO) har lett en kampanj för att utrota smittkoppor med hjälp av vacciner. Den sista kända patienten visar symptom av smittkoppor utanför laboratorier var i 1977, i Somalia. Utbredd vaccination för smittkoppor inte längre förekommer. En del är rädda att sjukdomen kan återinföras för världen som ett biologiskt vapen, med hänvisning till andra världskriget experiment av flera världens regeringar att göra just det. Av denna anledning kommer de ryska och amerikanska regeringarna ett prov av sjukdomen för att genomföra framtida forskning.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.