Vilka är symtomen av gulsot?

mest kända symptomet på gulsot är en gul, orange eller grön missfärgning av huden, ögonvitor, slemhinnor och kroppsvätskor som orsakas av ansamling av galla pigment. Andra symptom på gulsot omfatta svagt brun avföring och klåda. Den klåda eller klåda, kan ibland bli ganska svåra och orsakar patienten att repa tills sår visas. Gulsot är oftast ett symtom på en mer allvarlig sjukdom och inte en sjukdom. Det är bäst att kontrollera symtom på gulsot i solljus, eftersom pigmentering kan vara svåra att se i artificiellt ljus.

Levern tar bort slaggprodukter och gifter från hemoglobin, ett syrebärande protein och pigment som finns i röda blodkroppar. Hemolys är förstörelsen av röda blodkroppar och utsläpp av hemoglobin i blodet. Bilirubin är den restprodukt som blir resultatet av förstörda celler och avfall som produceras av hemoglobin.

restprodukten bilirubin är en galla pigment och ger avföringen dess bruna färg. Levern renar bilirubin från blodet och producerar galla. Galla är en grönaktig eller gulaktig alkalisk vätska som utsöndras av levern som innehåller avfall som produkter färdiga för eliminering. Galla lagras i gallblåsan, som förvisar den till tolvfingertarmen, den övre delen av tunntarmen, där det absorberas av fetter och gått ut ur kroppen i avföringen.

Det finns tre former av gulsot: hinder, hepatocellulär och hemolytisk. Obstruktiv gulsot orsakas av någon form av obstruktion-gallsten eller cancer som förhindrar att gallan som produceras från att nå tarmen. Termen hepatocellulär refererar till cellerna i levern. Hepatocellulär gulsot uppstår när levern celler är skadade eller sjuka och kan inte behandla bilirubin, vilket kan göra att ansamlas i blodet.

Hemolytisk gulsot är en följd av höga bilirubin i blodet på grund av hemolys. Dessa höga nivåer av avfall producerar överstiger leverns förmåga att bearbeta och transportera den, och kan orsaka symptom på gulsot. Nyfödda barn uppvisar ofta symtom på hemolytisk gulsot.

Nyfödda kan utveckla gulsot 2-5 efter födseln, eftersom levern inte har mognad. Villkoret är känt som nyfödda eller fysiologiska gulsot. När ett barn föds, är fostrets röda blodkroppar förstörs och ersätts med blodkroppar som liknar en vuxen. De omogna lever kan inte bearbeta alla bilirubin, och symptom på gulsot visas. Gulsot förekommer i fler än hälften av alla spädbarn.

neonatal gulsot är normalt och inte skadar barnet. Det försvinner när levern mognar. Om symptom på gulsot är närvarande vid födseln, men då kan orsakas av en mycket allvarligare fråga. Vissa medfödda defekter kan försämra avlägsnande av galla eller orsaka ett överskott som skall tillverkas.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.