Vilka är riskerna med Fostervattensprov?

Fostervattensprov är en prenatal undersökning som syftar till att identifiera kromosomavvikelser i en baby som kan leda till fosterskador eller allvarliga utvecklingsproblem. Förfarandet rekommenderas för kvinnor över 35, eftersom de har en större risk att få barn med kromosomal fel, men några kvinnor kan begära fostervattensprov, tillsammans med andra prenatala tester. Det finns vissa risker med fostervattenprov som bör beaktas innan man börjar på förfarandet, och en bra läkare kommer att diskutera dessa risker med patienten innan du börjar. Föräldrar kan uppmanas att underteckna ett formulär förståelse för att inse riskerna med fostervattenprov innan förfarandet kommer att genomföras.

När fostervattenprov utförs, är en nål intresserad i buken för att samla ett litet urval av fostervatten vätska. Patienten kan få en liten bedövande injektion, och förfarandet är typiskt vägleds av ultraljud för att se till att läkaren vet var han eller hon kommer. Urvalet av vätskan analyseras i en process som kan ta flera veckor, beroende på vilka tester krävdes. Förfarandet äger rum i andra trimestern av graviditeten, vanligtvis på cirka 15 veckor. Riskerna med fostervattenprov förefaller vara störst i graviditeter på mindre än 14 veckor.

En av de största riskerna med fostervattensprov är missfall eller prematura värkar. Statistik om denna risk varierar, många studier som utförts under 1970-talet, exempelvis sätta risken någonstans runt en på 200. Men en studie i USA under 2006 visade att risken är så låg som en i 1. 600. Det verkar som mer erfarna läkare upplever en lägre missfall bland sina patienter, och det är en utmärkt idé att be en läkare om hans eller hennes personliga erfarenheter av komplikationer och missfall.

I vissa fall kan fostervattenprov orsaka en infektion, genom att införa bakterier via nålen plats i fostersäcken. Detta är ganska ovanligt, men det kan orsaka smärta och kramper, eller skada barnet. En annan av riskerna med fostervattenprov är trauma för barnet, vilket kan leda till fysiska missbildningar. Användningen av ultraljud minskar påtagligt denna risk, liksom att arbeta med en kompetent läkare. Läckage av fostervatten kan också vara en fara, trots att en liten mängd läcker normalt bör det övervakas noga så att vätskenivåer inte släppa farligt låg.

En av de mindre kända riskerna med fostervattenprov är ett tillstånd som kallas Rh oförenlighet. Korthet innebär detta villkor en konflikt i blodtyp mellan fostret och modern, vilket gör att moderns immunsystem att angripa fostret som en främmande kropp. Om fostervattenprov leder till utbyte av blod, vilket kan inträffa vid moderkakan misstag är spetsade, kan det utlösa ett Rh svar på den del av modern. Idealet är att risken för Rh-kompatibilitet har redan identifieras och åtgärdas, det finns vissa förebyggande åtgärder som kan vidtas för att behandla den.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.