Vilka är de vanligaste fobier?

En av de vanligaste fobier som människor lider av är agorafobi. Agorafobi är en rädsla för öppna platser och av att vara ensam i öppna utrymmen. Agoraphobics sällan satsning på platser med mycket folk, och de undviker de områden från vilka de är rädda för det finns ingen utväg, såsom upptagen butiker och biografer. Även en av de vanligaste fobier, är agorafobi, liksom alla fobier, en irrationell och psykologisk skräck. Det berör nästan 30% av alla amerikaner.

Fobier kan variera från mild rädsla för terror som kan påverka en persons vardag. Fobier är medicinskt definieras som irrationell rädsla för en situation som är ofarligt. Den lidande reaktion på en fobi är okontrollerbar. Det lämnar den drabbade personen extrem rädsla och hjärtklappning och kan leda till ångestattacker. Den enda behandling av fobier är terapi, som kan innehålla beteendemässiga metoder eller hypnos.

Social fobi är en annan av den gemensamma fobier. Ofta som rampfeber, är social fobi en rädsla för att bli betraktade av andra. Den social fobi undviker varje situation som kräver henne att tala offentligt. Inte bara det, men fobin kan också tillämpas på vardagliga händelser som att äta på restauranger eller ombordstigning kollektivtrafik. Denna fobi har påverkat 5. 300 tusen amerikaner någon gång i sitt liv.

Nummer ett på listan över de vanligaste fobier är arachnophobia, eller rädsla för spindlar. Nästan 50% av kvinnorna har denna rädsla, och nästan 10% av männen också lider av det. Flygrädsla är också en mycket vanlig fobi.

Rädsla för att bli instängd i små orter är också en av de gemensamma fobier. Känt som klaustrofobi, denna rädsla för slutna och trånga utrymmen är ofta uppfattad som den exakta motsatsen till agorafobi. Men precis som agoraphobics, claustrophobics befarar också trångt rum och platser där många människor vistas.

Högt upp, no pun intended, om den gemensamma fobier listan är AKROFOBI. Detta är termen för en rädsla för höjder, vilket kan vara ganska farligt om den sjuke befinner sig högt upp. Acrophobics bli mycket oroliga och spända i dessa situationer, och några känner för att kasta sig från en byggnad eller annan hög plats.

Andra mindre kända men vanlig fobier ingår Emetophobia, som är rädslan för kräkning eller vara nära någon som är kräkningar. Carcinophobia är rädslan för cancer och brontophobia är rädslan för åska. Nummer tio på listan över vanliga fobier är necrophobia, som är rädslan för någonting att göra med döden eller döda ting.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.