Vilka är de olika Hudsjukdomar?

Hudsjukdomar lämnar vanligen någon typ av ömma eller irritation ses som rodnad på hudens yta. Utslag är kluster eller grupper av röda områden på huden. Dermatit är den allmänna term för hudutslag. Det finns många olika typer av hudsjukdomar, men några av de vanligaste typerna är psoriasis, eksem, herpes simplex, lupus, akne, rosacea och hudcancer.

Det finns två huvudtyper av hudcancer: icke -melanom och melanom. Melanom är den mer dödligt, medan icke-melanom är vanligare. Egentligen är icke-melanom en av de vanligaste typerna av cancer. Hudcancer anses vara huvudsakligen orsakas av solexponering och solbränna. Även hudcancer kan drabba vem som helst, människor med ljus hy och ljusa ögon är de mest mottagliga för det.

Rosacea är en av de hudsjukdomar än kan vara svårt att diagnostisera. Eftersom det kan vara finnar, är rosacea ibland feldiagnosticeras som akne. Den kan också förväxlas med en solbränna eftersom det vanligtvis först visas som en rodnad i ansiktet. Rosacea uppstår när blodkärl i ansiktet blir större.

Akne är en mycket vanlig hudsjukdom som framför allt drabbar tonåringar och unga vuxna på grund av ökade hormonnivåer som skapar överaktiva olja körtlar. Överskottet av olja träskor hud och bakterier irritera huden porer skapa röda klumpar. En annan sjukdom som påverkar huden, lupus, kan förvärras vid exponering för solen som skador eller sår uppstår ofta i solljus. Lupus orsakar svullnad och smärta i leder samt organskador och hudutslag.

Herpes simplex är en av de hudsjukdomar som orsakas av virus och det är smittsam. Det ser ut som små blåsor grupperade tillsammans. Herpes simplex 1 (HSV-1) brukar visas som munsår runt munnen medan herpes simplex 2 (HSV-2) är ofta den typen som finns på könsorganen.

Eksem är också kallas atopisk dermatit och det börjar ofta tidigt i barndomen. Spädbarn kan få torra, röda fläckar av eksem på deras ansikte, armar eller hals. Eksem är en av de hudsjukdomar tros vara orsakad av att ha en genetisk predisposition för det. Extrem klåda vanligen förekommer med eksem och blåsbildning kan förekomma. Flare ups av eksem kan framkallas av repor och efter solexponering.

Liksom lupus, orsakar psoriasis ofta ledsmärta och svullnad. Psoriasis är torr, röd och fjällande och ofta visas i hårbotten och underkroppen. Psoriasis är en immunsystem sjukdom som orsakas av att kroppen producerar för många hudceller. Precis som eksem, kan gener för psoriasis föras vidare i familjer.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.