Varför är diabetes fotvård viktigt?

Många människor känner någon som är diabetiker som haft en tå, eller till och med en fot eller ett ben amputerat. Detta är det värsta scenariot och pekar på den avgörande betydelsen av fotvård för diabetiker.

Diabetes påverkar alla system i kroppen, inklusive nerv-och cirkulationssystem, och immunförsvaret. Dysfunktion i dessa tre system inrättas en catch-22 situation som kan få allvarliga konsekvenser. En diabetiker kan ha neuropati, eller nerv död i fötterna. Detta innebär att fötterna inte är mycket känsliga, och han kanske inte märker om han har trampat på något skarp, eller har ett sår på foten. Dålig cirkulation betyder att han inte har tillräckligt med blod för att hjälpa såret läka, och om infektionen sätter upp i såret, kan undertryckta immunsystemet inte att kunna bekämpa det.

På grund av dessa omständigheter bör en diabetiker ta väl hand om sina fötter. De som är gifta kan mobilisera sin makes hjälp i detta, men en enda person bör också göra fotvård en prioritet. Det börjar med diabetes att välja bekväma, välsittande skor. En fotvårdsspecialist kan kanske hjälpa till med detta val, men skorna inte klämmer eller trycker på fötter. En diabetiker bör också bära bomull strumpor eller strumpbyxor med skor, för att minimera friktion mot foten. Kvinnor med diabetes bör vara mycket försiktig om att bära höga klackar. Dessa kan begränsa cirkulationen.

diabetes bör kontrollera sina skor varje dag. Människor kan trampa på nubb, spik, klammer, eller till och med grus, och dessa kan arbeta sig in i en sko, skadade foten. Främmande föremål bör tas bort från skorna. Skor bör också kontrolleras för tryckmärken inne, och om dessa kan inte avlägsnas med hjälp av mollskinn eller ortos bör skorna inte bäras.

diabetes, eller make, då behovet av att kontrollera hennes fötter. En enda person kan använda en spegel för det här jobbet, om det behövs. Fötterna bör vara nära inspekteras, även mellan tårna, för någon sår eller rodnad som kan innebära en sko är att sätta press på foten. Tånaglar skall hållas prydligt klippta, för att minimera risken för inåtväxande tånaglar, för att riva en tånagel, eller skrapa sig på benet eller foten med dem.

Om fötterna är i god form, bör diabetes tillämpas sedan en fuktgivande lotion på fötterna. Makar eller familjemedlemmar kan göra detta till en fotmassage, som också är bra eftersom det främjar bättre cirkulation.

Varje form av sår bör omedelbart tvättas, behandlas sedan med antibiotika salva och en dressing eller plåster tillämpas. Såret bör kontrolleras varje dag tills det har läkt. Om det inte läka, eller förvärras, bör diabetiker se hans läkare. Vissa sår kräva kirurgiskt ingrepp, och med diabetes kan behöva ta antibiotika och vistelse utanför fot tills såret har läkt.

I många fall förebyggande fotvård för diabetiker kan hjälpa dem att undvika amputation och dess åtföljande risker. För en diabetiker är god fotvård viktigt för god livskvalitet. nbsp; nbsp;


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.