Vad som anses en balanserad måltid?

Exakt vad som anses en balanserad måltid kan variera mellan människor från olika kulturer. I väst är bland annat en balanserad måltid typiskt tänkt som ett protein i form av ett stycke kött, omgiven av en stärkelse och sida grönsaker, med en rulle och ett glas mjölk. Delvis beror detta på är betingade att välja livsmedel från fyra grundläggande sätt som beskrivs i den mat pyramid utvecklas av Förenta staternas Department of Agriculture (USDA). Detta har dock byrå omstrukturerat sina riktlinjer enligt den "MyPyramid" till att omfatta fem grundläggande livsmedel, med kött ges mycket mindre framträdande plats och ett ökat fokus på fullkorn, frukt och grönsaker. Även andra livsmedel pyramid modeller finns att leverera mat till dem som föredrar en asiatisk,

Medelhavsområdet, Latinamerika eller vegetarisk lutande diet.

Oavsett köttätande status eller etnisk tillhörighet eller regional förening, en balanserad måltid Planen är fortfarande mycket lika för alla. Med andra ord, alla dessa mat pyramider främja budskapet att en rad hela livsmedel är avgörande och att sockerarter, bör mättat fett, och alkohol konsumeras med måtta. I själva verket är det enda verkliga skillnaden mellan dessa pyramider de föreslagna livsmedel som förtecknas i varje mat grupp. Till exempel asiatisk mat pyramiden rekommenderar nudlar och ris dagligen, medan Medelhavet föreslår polenta och couscous i stället.

Det är uppenbart att syftet med dessa pyramid pictorials att hjälpa en att välja livsmedel för att förbereda balanserade måltider med tillförlitlig metod för att välja ett par från varje grupp. Dessutom rekommenderade livsmedel i de mest kvantitet alltid utgör den största delen av pyramiden, som är basen. Dock kan det vara obekvämt och till och med en störande att hänvisa till ett diagram bara för att göra middag varje kväll. Med detta sagt finns det några enkla riktlinjer att göra en hälsosam, balanserad måltid utan att tillgripa bilder eller listor.

Den andra tumregel är att en lång rad olika texturer med varje måltid. Detta ger inte bara kosten intresse, men garanterar också ett sortiment av hela korn. Det är också värt att nämna att vissa råa livsmedel ger textur, samt optimal näring och välbehövliga fibrer.

Faktum är att tillagning av grönsaker minskar deras näringsvärde. Så anser en slaw eller sallad av riven eller skivad grönsaker som ett sätt att få kritan och makt-packade nutrition. För den delen, råa grönsaker gör ett utmärkt komplement till andra livsmedel som hjälper spetsa en måltid, såsom ris, bönor, och pastarätter.

Den sista delen att veta vad som utgör en balanserad måltid är det moderering av vissa livsmedel. Framför allt bör sötsaker, fetter och oljor konsumeras minst. Dessutom är det inte nödvändigt att ta med kött vid varje måltid. I själva verket kan de flesta styckningsdelar av nötkött lägga en stor del av fett och kolesterol och bör begränsas. Detta omfattar äggulor och som bäst begränsad till enbart en eller två gånger per vecka. Utmärkt proteinkällor i stället för kött och ägg innehåller baljväxter, ost och mörkgröna, bladgrönsaker.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.