Vad lymfsystemet göra?

lymfsystemet är ett nätverk som kör i hela kroppen, som har ett antal olika funktioner. Tjäna som ett av kroppens viktigaste fartyg av immunitet, är det lymfatiska främsta funktionen för att skapa immunceller. Systemet bidrar också till att transfer bort vätska från vävnader i kroppen, samt absorberar fett och gå att fett till cirkulationssystemet.

Det är lättast att tänka på det lymfatiska systemet som på många sätt , liknande cirkulationssystemet. Båda är omfattande nätverk av rör som går praktiskt taget överallt i kroppen. Men där cirkulationssystemet flyttar runt blodet i kroppen, rör sig i lymfsystemet en klar vätska som kallas lymfan i hela kroppen.

Lymph är full av vita blodkroppar, även känd som lymfocyter, som är kroppens viktigaste verktyg i immunförsvaret. När plasma släpps ut i vävnaden för att hjälpa kroppen, lymfkärlen är där det i slutändan avlopp så att de kan transportera bort den från vävnad på bröstkorgens kanalen, där det är tillbaka till cirkulationssystemet.

Vid en punkt längs organet inom det lymfatiska systemet finns små noder, så kallade lymfkörtlar. Dessa lymfkörtlar är fulla av vita blodkroppar, och fungera som fartyg för att filtrera bort främmande föremål. När kroppen bekämpar bort sjukdom, den vita blodkroppar ökar dramatiskt för att slåss mot virus eller bakterier, och de vita blodkropparna ansamlas i lymfkörtlarna. Detta är anledningen till lymfkörtlarna svullnar med sjukdom. Det finns hundratals av lymfkörtlar finns i hela kroppen, men de tenderar att finnas i stora kluster i ljumsken, bröst, hals, mage och armhålor.

Till skillnad från hjärta för blodcirkulationen, de lymfatiska systemet inte är trycksatt av en muskel och därför lymfa inte flödet i nästan samma hastighet. Istället är det flödet av lymfan genom lymfsystemet ganska långsamt, drivs av små ventiler, och den lilla sammandragning av musklerna runt skelettet. Eftersom press som är så liten, är det faktiskt ganska lätt att hindra flödet av lymfan i hela kroppen. Eftersom resultaten är inte alls lika drastisk som till exempel skulle hindrar blodflödet vara att många människor inte omedelbart märker en förändring. Även bär mycket åtsittande kläder för lång tid kan bromsa funktion i lymfsystemet, vilket resulterar i vätskan ackumulering brukar kallas ödem.

Det finns ett antal olika medicinska förhållanden under vilka det lymfatiska systemet är antingen hindras eller agerar felaktigt. Lymfom är kanske den mest kända av dessa villkor, där det lymfatiska systemet blir cancer. Lymfödem är också ganska vanligt, med nästan 200 miljoner människor lider av det hela världen. Lymfödem är oftast orsakas antingen av en ärftlig, eller genom någon form av trauma i lymfkörtlar, som efter strålbehandling eller kirurgi. Fluid börjar ansamlas i ett område, kan huden missfärgas, och lemmar kan bli väldigt tung och full av vätska. Om den lämnas obehandlad kan lymfödem bli elefantiasis, där huden tjockare kraftigt och lemmar eller lokala regioner av kroppen blivit otroligt svullen.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.