Vad är vissa typer av födelsemärken?

Det finns två typer av födelsemärken: vaskulära födelsemärken och pigmenterade födelsemärken. Inom dessa breda kategorier, finns det ett antal specifika typer av födelsemärken som kan hittas på organ för barn. Som en allmän regel, födelsemärken är godartade, även om de ibland kan se häpnadsväckande, och en del föräldrar väljer födelsemärke bort, när det gäller allvarliga födelsemärken.

De flesta födelsemärken är närvarande vid födseln, även om de kan växa mörkare eller lättare med tiden. I vissa fall är spädbarn föds med märken som småningom smälta bort, varför behandling av födelsemärken inte bör göras genast, om märket försvinner på egen hand. I ett fåtal fall blir ett födelsemärke uppenbara först senare i livet eftersom kroppen mognar och förändringar.

Blodkärl födelsemärken orsakas av missbildningar i venerna. Ett klassiskt exempel på en vaskulär födelsemärke är ett ELDSMÄRKE eller jordgubb födelsemärke, ett upphöjt rödaktig som förorsakas av en härva av vener. Port-vin fläckar och så kallade "biter stork" eller "ängel kyssar" är också exempel på vaskulära födelsemärken. Dessa typer av födelsemärken brukar vara rödaktig i färgen och de är mycket vanliga runt ansiktet.

Pigmenterad födelsemärken kännetecknas av oegentligheter i fördelningen av pigment, och de kan vara mörkare eller ljusare än den omgivande huden. Mörkblå fläckar kallade mongoliska platser pigmenterade födelsemärken, liksom café au lait markeringar. Ofta är pigmenteringen skillnaden mycket subtila och svåra att upptäcka utan att titta noga. Mol är ett annat exempel på en pigmenterad födelsemärken.

Bland de olika typer av födelsemärken, leverfläckar har mest potential att bli problematisk. Om en mullvad förändringar storlek, form eller färg kan det vara ett tecken på hudcancer, och vissa studier verkar tyda på att mullvadar gör människor mer benägna att utveckla hudcancer. En del födelsemärken kan också vara ganska stort, med människor som tittar på dem som fula, eftersom de ofta är betydligt mörkare från resten av kroppen, vilket får dem att sticka ut.

Om beslutet att ta bort en födelsemärke görs en mängd olika attityder till behandling kan användas. I vissa fall kirurgiskt avlägsnande med en skalpell eller laser är möjligt. Laserbehandling kan också användas i ett försök att lätta pigmentet i pigmenterade typer av födelsemärken eller att bryta födelsemärke upp så att det är mindre tydligt. En hudläkare kan ge rådgivning i särskilda fall och avgöra om födelsemärke bort på ett effektivt sätt en patient.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.