Vad är tillväxthormonbrist?

Tillväxthormonbrist är, som det låter, en brist på lämpliga mängder tillväxthormon eller somatotropin. Detta villkor är ibland en medfödd ett eller vid födelsen, eller så kan förvärvas i barndomen eller vuxen ålder på grund av andra förhållanden. Oftast dysfunktion i hypofysen är inblandad så att inte tillräckligt tillväxthormon produceras för att tillgodose kroppens behov. Det påverkar detta saknas element kan vara olika beroende på personens ålder.

Hos spädbarn kan tillväxthormonbrist uttryckas i mycket långsam tillväxt. Spädbarn växer oftast ganska snabbt, men de kommer inte göra det utan närvaro av detta hormon. De kan uppleva vissa egenskaper förseningar också, som ingen tänder spricker. Mycket små växten och inte växa normalt noteras.

Om missat eller om tillväxthormonbrist sker lite senare i barndomen, skulle det inte når fysiska milstolpar, långsammare tillväxt och de äldre barnen inte kan uppleva puberteten förrän långt senare. Hos vuxna kan kroppsvikt vara högre, speciellt med ansamling av fett i mitten och bentäthet kan vara lägre. Vissa personer klagar över ständig trötthet, och andra kan ha hjärtproblem i samband med bristen på detta hormon.

En sak som inte förknippas med denna brist är försenade kognition. Barn förväntas utvecklas normalt intellektuellt, om inte ett underliggande problem som orsakar brist på tillväxthormon är närvarande. Till exempel kan allvarlig hypotyreos orsaka liknande symptom och kan anges i låga tillväxthormon produktion. Den måste behandlas för att intellektuella utvecklingen är på rätt spår.

När tillväxthormonbrist misstänks, kan läkarna göra ett test för att mäta sin produktion. I mycket små barn kan testa stoppa där om villkoret anses vara medfödda. Men eftersom saker som tumörer på hypofysen kan också leda till denna brist, många läkare föredrar att göra skanningar av hjärnan för att utesluta potentiella orsaker. Dessa kan inbegripa datoriserad axiell tomografi (CAT) skannar eller MRI (magnetisk resonanstomografi).

Speciellt när detta villkor börjar i tidig barndom, är tidig behandling viktig för att normalisera utveckling och tillväxt. Behandlingen kan innebära att undanröja eventuella orsaksfaktorer som tumörer, men det brukar också innebär att bilder av tillväxthormon tills dess stabilisera eller normaliseras. Beroende på orsaken till tillståndet, kan behandling behövas för liv eller får begränsas till viss tid. För de flesta barn som uppvisar ihållande brist på tillväxthormon, kommer behandlingen pågå i minst genom barndomen

Personer i detta tillstånd sannolikt kommer att regelbundet se en endokrinolog, som tävlar i endokrina systemet som hypofysen är en del. Den endokrinolog kommer att följa patienten regelbundet och samråda med en primär läkare. När upptäcks tidigt och behandlas många människor i detta tillstånd gör mycket bra, även föremål för resning, vilket inte alltid är helt förbättras genom hormon injektioner, kan vara en smärtsam känsla fråga, särskilt i tonåring och pre-tonåring år.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.