Vad är reproduktiv endokrinologi?

reproduktionsendokrinologi är en medicinsk specialitet som inriktar sig på behandling av personer med störningar i fortplantningsorganen. Denna medicinska området är en specialitet inom obstetrik och gynekologi. Människor som ser experter på området är oftast hoppas att få hjälp med fertilitetsproblem, men reproduktiv endokrinologer kan också behandla människor med frågor som sexuell dysfunktion eller en menstruationsrubbningar.

området reproduktiv endokrinologi kombinerar reproduktiv medicin och endokrinologi, som fokuserar på organ i det endokrina systemet och de hormoner som de producerar. Äggstockarna och testiklarna är båda anses vara organ det endokrina systemet, tillsammans med tallkottkörteln och hypofysen, sköldkörteln, thymus, binjurar och bukspottkörtel. Tillsammans dessa organ utsöndrar ett stort antal hormoner som reglerar ämnesomsättningen, tillväxt och utveckling, pubertet och reproduktion.

Par som försöker övervinna infertilitet orsaker till att graviditet kommer ofta att se en reproduktiv endokrinolog, men dessa specialiserade läkare kan också behandla människor som är yngre eller äldre än reproduktiv ålder. Reproduktiv endokrinologer kan hantera frågor som mensstörningar, klimakteriet, hormonell obalans, sexuell dysfunktion, missfall och infertilitet. Reproduktionsendokrinologi omfattar ett brett spektrum av medicinska behandlingar och förfaranden, inbegripet reproduktiv kirurgi, hormonbehandling, och in vitro befruktning tekniker.

En stor del av människor som rådfråga en reproduktiv endokrinolog har fertilitetsproblem som antingen förebygga befruktning eller som hindrar en kvinna från att en graviditet. I dessa fall måste läkaren diagnostisera problem som minskar fertiliteten innan hjälpa sin patient välja hur man skall behandla problemet. Ofta kan en patient ha flera alternativ för att försöka bli gravida, så en reproduktiv endokrinolog måste hjälpa dem att göra ett informerat val.

reproduktionsendokrinologi tekniker för behandling av fertilitetsproblem är inte längre begränsad till provrörsbefruktning. Många nya har utvecklats som erbjuder alternativa sätt att tänka, inklusive intrauterin insemination, där spermier behandlas in vitro för att förbättra sin fertilitet innan de förs in i livmodern via en kateter. Ett annat alternativ är känt som zygot intrafallopian överföring. Genom denna teknik, ägg ur äggstockarna och befruktas in vitro och sedan deponeras i äggledarna.

området reproduktiv endokrinologi också omfattar ett brett spektrum av störningar som inte är direkt kopplat till fertilitet, men kan ha negativa effekter på allmän hälsa samt reproduktiv hälsa. Ett exempel på ett sådant villkor är polycystiska ovarier sjukdom. Denna sjukdom är förknippad med ett antal kroniska hälsoproblem, däribland typ 2 diabetes, hjärtsjukdomar, onormal fettmetabolism, högt blodtryck, och livmodercancer, förutom infertilitet.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.