Vad är polymorfa Light Eruption?

polymorfa ljus eruption (PMLE eller PLE) är den vanligaste formen av photodermatosis. Photodermatoses är hudsjukdomar som orsakas av exponering för solljus, begreppet "Sun förgiftning" används ibland för att beskriva denna familj villkor. Trots att läkarna har forskat polymorfa ljus utbrott ganska stor utsträckning förefaller villkoret vara idiopatisk ursprung, vilket innebär att ingen orsak har fastställts.

Typiskt, polymorfa ljus utbrott påbörjas vid 30 års ålder, och det är mer vanligare hos kvinnor och boende på norra halvklotet. Efter en exponering för solljus, utvecklar huden en kliande röda utslag som ofta börjar i form av fläckar som så småningom sammansmälter. Inom en dag till en vecka försvinner utslag, men det dyker upp om patienten utsätts för sol igen.

mekanik polymorfa ljus vulkanen är inte helt klarlagda, men läkarna misstänker att det är en förvärvad reaktion för ultraviolett ljus. Det har en teori om att villkoret orsakas av ämnen i huden som förändras som en reaktion på UV-exponering, skapa en immunsystemet vilket i sin tur skapar utslag. När patienten blir äldre, kan utslag växa mycket allvarligare för varje exponering.

Utslag orsakade av polymorfa ljus vulkanen kan behandlas med användning av topikala kortikosteroider och intas antihistaminer, läkemedel som hämmar immunförsvaret reaktion . Dessa läkemedel kan också ibland användas för att hantera hudens reaktion på solexponering. Den bästa behandlingen för polymorfa ljus utbrott är flegmatisering behandling, där patienten utsätts för kontrollerade mängder UV-ljus för fastställa perioder i hopp om att trubba av kroppen så att reaktionen inte kommer att inträffa igen.

Denna söndag känslighet är inte tros vara skadligt, men det kan vara irriterande eller pinsamt, eftersom utslag gynnar den övre bröstet, armar och ansikte, alla områden som är mycket synliga. För att undvika en upprepning av utslag, vissa tycker om att söka vård, även om det i allmänhet inte krävs. När den återkommer, löser utslag oftast på egen hand. Men om det inte försvinner inom en vecka, är det en god idé att konsultera en hudläkare, och att nämna tidigare episoder av PMLE. Andra former av photodermatosis kan ibland likna PMLE, så om diagnosen inte har bekräftats, kan det vara klokt att rådfråga en läkare.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.