Vad är plexus brachialis neuropati?

plexus brachialis neuropati, ibland även kallad brakial plexopati, är en nervsjukdom i plexus brachialis, ett nervknippe som är förbundna med axeln och armen. Detta tillstånd kännetecknas av uppkomsten av intensiv smärta i övre arm och skuldra, följt av regionala svaghet. Det är relativt sällsynt, och ibland läkare misdiagnose det som ett problem har sitt ursprung i ryggraden, t. ex. en slant eller komprimerad skiva, eftersom nerverna i plexus brachialis härstammar från detta område i ryggraden.

Ett antal saker kan komma med på plexus brachialis neuropati, inklusive trauma till området, som sträcker sig skador, tumörer som trycker på nerverna, strålning, medfödda avvikelser, inflammation, exponering för toxiner och vissa mediciner. Graden av smärta upplevs av patienten kan variera, och patienter kan också få stickningar och domningar. Inledningsvis kan smärtan förväxlas med en stam eller liknande skada, tills patienten börjar uppleva muskelsvaghet.

Flera diagnostiska tester kan användas för att identifiera plexus brachialis neuropati. En neurologisk examen av patienten kan ge information om var patienten har problem. En MRT av området kan avslöja fysiska förändringar på nerverna, och en nervledning testet kan användas för att visa att nerverna inte genomför signaler ordentligt och ta reda på var uppdelningen i kommunikationen sker. Nerv biopsier kan också göras för att leta efter strukturella skador på nerven.

behandlingsalternativ för plexus brachialis neuropati variera beroende på orsaken. Inte behandlas kan den utvecklas till långsiktiga svaghet eller förlamning. Det kan också orsaka kontrakturer i axeln och armen. I andra fall kan det lösa på egen hand med vila. Behandlingar kan innehålla ändra en kurs av medicinering, behandling för inflammation eller infektion, sjukgymnastik och andra åtgärder, beroende på omständigheterna. En neurolog kan samarbeta med patienten för att avgöra vilken väg behandlingsformerna kan vara bäst.

Vissa patienter kan få långsiktiga frågor som svaghet, stickningar eller domningar som en följd av plexus brachialis neuropati. Regelbundna neurologiska examina är en god idé att identifiera oroande förändringar såsom progression, och patienten kan också dra nytta av sjukgymnastik och vissa mediciner som kan användas för att hantera nervsmärta. Långsiktig förvaltning alternativ varierar beroende på patient och symptom patienten får, och en neurolog kan diskutera dem i detalj efter en utvärdering.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.