Vad är perifer kärlsjukdom?

perifer vaskulär sjukdom , även känd som PVD, är en vanlig sjukdom som påverkar blodkärlen i armar och ben. Sjukdomen kallas ibland perifer artärsjukdom . Villkoret drabbar fler män än kvinnor, och sannolikheten för att utveckla det ökar som en person åldrar. När artärerna som leder till extremiteterna blockeras, läkare diagnostisera PVD.

Symtom på perifer vaskulär sjukdom smärta och svaghet i extremiteterna. De enskilda kan också klaga av muskelkramper. Andra symptom på PVD är sår som antingen inte läker eller att ta lång tid att göra det. Händer eller fötter kan ha en blåaktig ton eller känner kallare vid beröring än andra delar av kroppen. Dessa tecken beror på en minskning i omlopp på området.

Den blockering av artärerna som är karakteristisk för PVD orsakas av en ackumulering av fett material innanför väggarna i artärerna. Känt som plack, bygger upp med tiden. Som ett resultat av den berörda armen eller benet inte är inte förses med mat eller syre den behöver för att hålla sig frisk. Om villkoret inte diagnostiseras snabbt, kroppens celler börjar dö.

perifer kärlsjukdom är mest sannolikt att påverka kvinnor äldre än 50. Dessutom afrikanska amerikaner är mer känsliga än människor av andra raser att utveckla PVD. Övervikt ökar även din sannolikheten för att ha blockerat artärer.

Familj historien spelar en roll för att bestämma riskfaktorer för perifer kärlsjukdom också. Om du har en personlig eller familjär sjukdomshistoria som inkluderar hjärtattack, stroke eller kärlsjukdom, sedan ditt risknivån är högre än för någon som inte delar denna historia. Om du har fått diagnosen högt blodtryck, det är mer troligt att du kommer att utveckla denna sjukdom också.

Vårdande perifer kärlsjukdom kan ta sig många former. Om du är en rökare, kommer din läkare att råda troligen dig att sluta. Du kommer förmodligen få höra att du måste vara mer fysiskt aktiva också. Äta en balanserad kost och begränsa ditt intag av mättat fett bidrar till att förbättra din hälsa och minska uppbyggnad av plack i våra artärer.

Din läkare kan också ordinera läkemedel för att behandla perifer kärlsjukdom. Bypass kirurgi är ett alternativ när skadan på artären är omfattande, och andra behandlingar har misslyckats. Endast i extrema fall där kallbrand har satt i skulle amputering att rekommenderas för perifer kärlsjukdom.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.