Vad är paralytisk skaldjursförgiftning?

paralytisk skaldjursförgiftning (PSP) är ett allvarligt medicinskt tillstånd som orsakas av intag av saxotoxin, ett toxin som produceras av vissa dinoflagellater som är särskilt riklig under perioder av algblomning som kallas röd tidvatten. Detta villkor kan inte botas, men det kan ibland hanteras med hjälp av understödjande behandling, som kan öka möjligheten till återkrav. Hos människor som är äldre eller nedsatt immunförsvar är risken för död paralytisk skaldjursförgiftning är kraftigt förhöjd.

dinoflagellater som ansvarar för PSP är särskilt riklig vid rött vatten eftersom de äter alger som förökar sig under en röd våg. Om algblomning trycks in strand, kan pansarflagellater brytas öppna i bränningen, och släppte sitt saxotoxin i vattnet. När filtrerare som blötdjur svälja saxotoxin, de binda den i sina kroppar, vilket innebär att när en annan organism äter skaldjur, även intar giftet.

musslor som ostron, musslor och skaldjur är särskilt farligt under en röd våg. Kan dock inälvor av kräftdjur som krabbor och humrar också farlig. När människor äter tillräckligt saxotoxin, symptom som i inom två timmar, och ofta så snabbt som 30 minuter, om symtomen på paralytisk skaldjursförgiftning göra fram, medicinsk vård omedelbart rekommenderas starkt. Överbliven skaldjur bör om det finns någon, föras till sjukhus med offret om så begärs, och annars kastas överbord, toxinet kan inte förstöras genom frysning eller värme, så att fisk och skaldjur är inte säker att äta.

Normalt är det första tecknet gastrointestinala nöd, såsom kräkningar, illamående, kramper och diarré. Neurologiska symptom som sluddrigt tal, gångsvårigheter, brist på samordning, en stickande eller brännande känsla och yrsel följer kort därefter. När någon börjar blir andfådd, visar det att giftet har börjat påverka de muskler som hjälper människor att andas, och paralytisk skaldjursförgiftning har fått mycket allvarliga.

Lyckligtvis ett antal av åtgärder för att skydda konsumenterna från paralytisk skaldjursförgiftning. Under perioder av Red Tide, är skörden av kräftdjur och blötdjur vanligtvis förbjudna, och det kommer inte att återupptas förrän gott om tester har visat att fisk och skaldjur är säkert igen. När en röd flod varning är i kraft, finns tecken ofta ut på stränderna för att uppmärksamma folk på det faktum, och meddelanden kan sändas på radion eller i tidningen samt att se till att alla är medvetna om situationen.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.