Vad är normal blodsockernivå?

blodsocker är mängden glukos i blodet. Det förser kroppen med energi, men för lite eller för mycket kan orsaka hälsoproblem. Blodsocker kan mätas på olika sätt. En blodsockerhalten vid fasta prov görs efter åtta timmar äter inte. Ett slumpmässigt blodglukos Testet kan göras när som helst för att kontrollera blodsockernivåer.

Båda dessa kan göras för att diagnostisera en sjukdom. Exempelvis är de flesta gravida kvinnor screening för graviditetsdiabetes. Slumpmässiga blodsocker kontroller även utförs av personer som måste hålla ett vakande öga på sin sockernivå.

Normal resultat för en fastande blodsocker test är 70 till 100 mg /dl (milligram per deciliter). I ett test utfört utan fasta, normala blodsockernivåer är mellan 70 och 140 mg /dl. Om nivåer understiger 70 mg /dl, kan villkoret kallas hypoglykemi, dvs lågt blodsocker. När nivåerna är högre än 140 med ett icke-fastande prov kan tillståndet kallas hyperglykemi.

Blodsocker kan provas från en liten mängd dras av blod. Även tester kan utföras på sjukhus eller lab, små hem glukosövervakning finns att tillgå. En liten mängd blod erhålls, vanligen genom ett finger pinne, och placeras i en mätare som räknar blodsocker och ger en digital avläsning på bara några sekunder.

Vissa medicinska tillstånd orsaka högt blodsocker, det vanligaste är diabetes. Normalt producerar kroppen insulin för att omvandla mat till energi. Hos personer med diabetes är insulin inte produceras tillräckligt. Andra medicinska tillstånd som kan orsaka höga blodsockernivåer omfatta hypertyreoidism och pankreatit.

En vanlig orsak till lågt blodsocker är inte tillräckligt mycket. Personer med ätstörningar som anorexi, kan ha lågt blodsocker. Ytterligaremedicinska problem som kan orsaka blodsockernivåer att släppa omfatta hypotyreos och leversjukdom.

Ett antal olika symtom kan förekomma med förhöjda blodsocker. När blodsockernivåer är för höga, symtom som förvirring kan synas. Om sjunker för lågt, kan en individ bli skakig, har en snabb puls, och har en del mental förvirring.

Beroende på orsaken till den onormala blodsockernivåer, kan behandling behövas. Vissa personer med diabetes och högt blodsocker kan behöva göra justeringar till kosten eller lägga till vissa läkemedel för att kontrollera nivåer. Om kosten inte upprätthålla normala blodsockernivåer kan insulin behövas.

Blodsocker som är för låg kan också behöva behandlas eller specialkost justeringar som gjorts. Att äta flera små, hälsosamma måltider under dagen kan bidra till att upprätthålla jämn blodsocker. Eftersom alkohol kan sänka blodsockernivåer, vilket begränsar antalet alkoholhaltiga drycker kan också hjälpa.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.