Vad är några bra källor till järn?

Det finns ett antal källor med järn som kan användas för att komplettera kosten, så att du får tillräckligt med järn. Kvinnor behöver ca 18 mg järn varje dag, medan män och postmenopausala kvinnor behöver 8 milligram. Vissa byråer rekommenderar att vegetarianer konsumerar mer järn, av skäl som kommer att diskuteras nedan, och järn konsumtionen bör aldrig överstiga 45 mg per dag.

Två typer av järn finns i livsmedel. Livsmedel från djur, innehåller heme järn, en typ av järn som är lätt för kroppen att absorbera. Vegetarisk källor till järn har icke-heme järn, en form av järn som inte kan absorberas lika lätt. Av denna anledning kan vegetarianer måste äta mer järn så att de absorberar tillräckligt. Iron absorption kan ökas genom att konsumera källor till järn med vitamin C.

Rött kött, särskilt lever, är en av de bästa källorna av järn. En enda portion lever innehåller omkring sju milligram järn, med rött kött i allmänhet med mellan två och fyra milligram järn en servering. Vitt kött innehåller en del järn, vanligtvis halv ett milligram till tre milligram en servering, och ägg är också goda källor till järn.

Icke-heme källor för järn omfattar bönor, med tre milligram en servering tillsammans med sojabönor, mörkt gröna bladgrönsaker som spenat, torkad frukt, linser och spannmål som vete och havre. Som en allmän regel, icke-heme källor till järn innehålla halv ett milligram till två milligram en servering. Det är också möjligt att äta olika livsmedel som spannmål som har berikats med järn, och att ta järntillskott. Järntillskott bör tas med mat för att öka absorptionen och människor bör vara medveten om att kroppen bara kan absorbera så mycket på en gång, så det är bättre att rymden kompletterar ut över dagens lopp, snarare än att ta dem alla på en gång.

Brist på järn leder till anemi, en mycket vanlig näringsbrist som kan få allvarliga konsekvenser. Människor med anemi kan känna dig svag eller trött, och de ofta upplever mattas hud och hår, huvudvärk, snabba hjärtslag, yrsel, andnöd, och buksmärta. Vissa människor kan utveckla pica, ett tillstånd som kännetecknas av en tendens att äta saker som är farliga eller olämpliga, exempelvis smuts. Pica verkar utvecklas till följd av näringsbrist, med kroppen söker sig det mest sannolika källorna till de näringsämnen den behöver.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.