Vad är multipel personlighetsstörning?

Flera personlighetsstörning är numera oftast kallas dissocierade identitet sjukdom. Det är en av de mer missförstådda typer av psykisk sjukdom, ofta fånga intresse författare och filmskapare, som tenderar att skildra den i sin överdrivna form. Det viktigaste att förstå är den multipla personlighetsstörning är inte schizofreni. De två är ofta oklart. I mycket sällsynta fall, en personlighet, eller ändra, som det ibland kallas, lider av schizofreni.

Flera personlighetsstörning är nästan alltid förorsakas av långlivade trauma eller tidigare trauma som den tidiga barndomen sexuella eller fysiska övergrepp. När trauma sker under en lång tid, får den berörda personen börjar klara av helt avlägsnar från de händelser som orsakar trauma. Detta kan leda till "förändrar" egen personlighet inom samma person som antingen är medvetna om, eller är omedvetna om missbruk. Förändrar kan vara barnsliga, stark, manlig eller kvinnlig, och ofta framstår som en coping enhet.

psykiater göra en åtskillnad mellan en person som har flera personligheter, och tro de har flera personligheter. I allmänhet multipla personlighetsstörning är tron på den del av patienten att flera personer verkar finnas inom sig själv.

En av de viktigaste egenskaperna hos flera personlighetsstörningar är att folk verkar "förlora" tid . De tycks omedvetna om att tid har förflutit, men någon observerar dem kan se dem som agerar på många olika sätt. Den drabbade dock tenderar att ha någon aning om vad som inträffat. Denna regel central personlighet verkar mest sannolikt att sära på om personen utsätts för situationer som kan framkalla tidigare trauman, eller om personen fortfarande är inblandad i en traumatisk situation.

Andra symptom av multipel personlighetsstörning är depression, förvirring, självmordstankar, fobier, olika nivåer av förmåga att fungera "normalt", ångest och självmedicinering, såsom alkoholism eller narkotikamissbruk. Dessutom kan personer med multipel personlighetsstörning skadar sig t. ex. i skärning genom huden kan ha en hög grad av panik eller panikattacker, kan ha ätstörningar eller bli liggande till huvudvärk.

Som porträtteras i filmer, multipel personlighetsstörning verkar bestå av ett antal mycket tydliga personligheter, som vanligtvis inte är fallet i verkligheten. Snarare kan de med multipla personlighetsstörning gå från större medvetenhet till mindre, utan att på ett annat uttal eller om man antar en helt separat identitet. Flera personlighetsstörning som resulterar i brott, som presenteras i flera TV-serier och med stor effekt i Richard Gere film Primal Fear finns sällan.

primär behandling för flera personlighetsstörning är terapi, som kan omfatta spela terapi, hypnos, konstterapi och /eller samtalsterapi. Medicinering är oftast inte att föredra på grund av risken för överdosering, och eftersom dissociativa tillståndet inte är kemiskt framkallas. Målet är att få förändrar i kommunikation med varandra, så att personen inte fortsätter att skilja från verkligheten. Ett sekundärt mål är att vara säker på att personen tas bort från alla pågående traumatiska situationer, såsom att ta bort ett barn från ett missbruk hem.

När den intagne har återanpassas olika personligheter, kan det fortfarande finnas behov av behandling, eventuellt läkemedelsbehandling för att behandla bakomliggande psykologiska tillstånd som kronisk depression eller schizofreni. Men medan personen fortfarande är "förlora tid", läkemedelsbehandling kan vara helt verkningslösa eftersom personen inte kan komma ihåg att ta medicinen eller kan av misstag överdosering.

Terapi är oftast en lång process, särskilt om man har drabbats av upprepade trauman. Det kan ta flera år att patienten börjar känna fullt medvetande hela tiden av sina handlingar och tankar. Tyder dock på klinisk forskning som behandling för flera personlighetsstörning är effektiv, om behandlingen kontinuerligt eftersträvas.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.