Vad är mänskliga Metapneumovirus?

mänskliga metapneumovirus (hMPV) är en av de vanligaste virala patogener som ansvarar för sjukdomar i andningsorganen. Det tillhör en grupp med liknande virus som innehåller respiratoriskt syncytialvirus (RSV) och parainfluensavirus. Mänskliga metapneumovirus kan variera i svårighetsgrad från asymtomatiska till akut. Även om viruset kan inträffa i alla åldrar, de befolkningar som mest utsatta är de mycket unga, patienter med nedsatt immunförsvar och äldre. Den presenterar ofta som svår pipande andning hos barn, men kan också orsaka kors eller lunginflammation.

mänskliga metapneumovirus identifierades första gången 2001 av forskare vid Erasmus Medical Center i Nederländerna. Leds av chefen för virologi avdelningen och professor i virologi, Dr Albert Osterhaus fann det lag av forskare från patogenen i kulturer från 28 barn, på sjukhus i Erasmus Medical Center vid den tidpunkten, med luftvägsbesvär av okänd orsaker. Andra laboratorier över hela världen har sedan bekräftat närvaron av humant metapneumovirus. Den spridningen av de antikroppar som är specifika för hMPV, som finns i blod prover från olika laboratorier, tyder på att den virala patogen har varit en orsak till luftvägsinfektioner hos människor över 50 år.

Mänskliga metapneumovirus oftast orsakar övre luftvägssymtom, inklusive nästäppa, rinnande näsa, hosta och halsont. Influensaliknande symtom, såsom feber, får värk i kroppen, och kräkningar också ett resultat av hMPV. Mindre vanliga tillstånd i samband med virus inkluderar bronkiolit, konjunktivit, otitis media, diarré och hudutslag. Infektion med det mänskliga metapneumovirus kan förvärra symtomen hos patienter med astma, och kan orsaka andningsproblem och mer allvarliga sjukdomar i andningsorganen i mycket unga, äldre eller nedsatt immunförsvar patienter. Viruset kan också finnas med och inga kliniska manifestationer.

Den mänskliga metapneumovirus är oftast sprids via direkt eller nära kontakt med sekret från luftvägarna från dem som har smittats. Viruset kan också spridas genom kontakt med föremål som smittats med sekret från luftvägarna från en smittad person. När exponeras, kan personen utveckla symptom inom tre till fem dagar. Smittas med hMPV kan förekomma, men symtom tenderar att vara mildare efter den första infektionen. I USA förekommer hMPV oftast i slutet av vintern och tidig vår.

Behandling av mänskliga metapneumovirus kan innefatta medicinering för att minimera symptom. Feber övergångsrör, antihistaminer och behandlingar för att förbättra andningen kan vara till särskilt stor hjälp. Spridningen av hMPV kan förhindras genom korrekt och frekvent handtvätt, som täcker mun och näsa med en näsduk när du hostar eller nyser, och snabbt omhändertagande av det förorenade vävnaden.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.