Vad är juvenil reumatoid artrit?

juvenil reumatoid artrit är en form av ledinflammation som påverkar barn under 16. Svårighetsgraden av detta tillstånd kan variera kraftigt, en del barn som bara uppleva mindre smärta och svullnad, medan andra tål mer allvarliga anfall av juvenil reumatoid artrit. I samtliga fall finns det ett utbud av behandlingsalternativ för förvaltningen av juvenil reumatoid artrit och vissa barn helt återställda från anfall med det i unga år, som pågår för att leva hälsosamma liv.

Vid reumatoid artrit är den leder i kroppen och slidor som skyddar dem växa inflammerad. Istället för att vara flexibelt och fritt rörliga, lederna låsa upp. De kan svullna, smärtsamma, varmt, eller röd, och patientens fria rörligheten kan begränsas kraftigt. I juvenil reumatoid artrit, kan det uppstå vissa allvarliga komplikationer, eftersom patienten fortfarande växer. Lederna kan växa i olika takt, vilket gör att barnet har en ojämn organ, till exempel. Muscle förkorta känd som kontrakturer kan också vara ett problem om patienten föredrar en kroppsdelen.

Det finns tre huvudtyper av juvenil reumatoid artrit: pauciarticular, polyartikulär och systemisk. Pauciarticular omfattar fyra eller färre leder, och det är ofta förknippade med inflammation i ögonen. Polyartikulär juvenil reumatoid artrit innebär fem eller fler fyra leder, och det verkar som att strejka flickor mer än pojkar. I systemisk juvenil reumatoid artrit, är patientens hela kroppen påverkas, och villkoret kan vara mycket smärtsamt.

Den exakta orsaken till juvenil reumatoid artrit är okänt, vilket en del läkare att hänvisa till det som en idiopatisk artrit, men villkoret tycks vara autoimmun ursprung. Av okänd anledning börjar patientens kropp angriper vävnader i lederna och orsakar inflammation och uppkomsten av artrit. Villkoret kan vara genetiskt kopplad till andra autoimmuna problem, som lupus, som vissa vetenskapliga studier verkar tyda på att autoimmuna sjukdomar kan ärvas.

För att diagnostisera juvenil reumatoid artrit, läkare använda verktyg som blodprover och ben skannar för att eliminera orsakerna som infektioner och att bekräfta att orsaken till ledinflammation och smärta är verkligen artrit. Villkoret kan behandlas med försiktig motion och sjukgymnastik, tillsammans med antiinflammatoriska läkemedel för att behandla smärta och svullnad. Vissa läkare rekommenderar även kostförändringar för juvenil reumatoid artrit.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.