Vad är ett Open blodomloppet?

Ett öppet cirkulationssystemet är en typ av cirkulationssystemet där näringsämnen och avfall flyttas genom kroppen med hjälp av en vätska som flyter fritt genom kroppens hålrum, snarare än som finns i ådror. Många ryggradslösa djur som insekter och skaldjur har ett öppet blodomlopp, med den exakta sammansättningen av den cirkulerande vätskan varierande, beroende på hur stora djurarter. Däremot ryggradsdjur ha slutna cirkulationssystemet som cirkulerar blodet genom en serie av fartyg i kroppen, med interstitiell vätska som kallas lymfa sig sakta mellan cellerna och genom en rad lymfkörtlar.

När det gäller ett djur med ett öppet blodomloppet, är alla organ och interna strukturer ständigt badat i en blandning av komponenter av blod och lymfa. Denna vätska ger näring och ofta syre för att dessa strukturer, samtidigt som den bort avfall för behandling. Eftersom systemet inte är stängd, är det inte möjligt att skapa blodtryck, utan cirkulerar djuret denna vätska med muskelsammandragningar. I vissa djur, är vätskan inte syresätts, utan vävnader får syre direkt genom luftstrupen systemet.

Den vätska i ett öppet cirkulationssystemet är ibland kallas hemolymph med hänvisning till det faktum att det är en korsning mellan blod och lymfa. Den tillbringar en kort tid i hjärtat, men i stället för som pumpas ut från hjärtat och in i ett nätverk av artärer och vener, är det dumpas direkt i kroppshålan av djuret. Om du någonsin har hanterats färska skaldjur, har du sett hemolymph, det är svagt rosa till grön vätska som sprutar ut när du skär skaldjur öppen.

En fördel till en öppen cirkulationssystemet är att det gör djur mycket mindre mottagliga för påtryckningar. Detta kan vara en fördel för mollusker som lever på stora djup, eftersom den förhindrar kompression av sina kroppar. Eftersom många insekter använder sina luftrör system för att transportera syre, tenderar de att ha öppet cirkulationssystem eftersom de innebär mindre krav på sina kroppar, effektivitet inte är så brådskande när syrgas och koldioxid hanteras via ett separat system.

öppna cirkulationssystemet ger även djur större kontroll över sin kroppstemperatur, vilket kan vara en klar fördel ibland. Till exempel kan det hjälpa att snabbt avleda värme, vilket gör att insekter att överleva i extremt varma miljöer. Men djur med en stängd cirkulationssystemet har större kontroll över syre leverans till specifika vävnader, och de kan också filtrera deras blod och lymfa mer exakt eftersom dessa system är skilda.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.