Vad är en Wheal och Flare reaktion?

En wheal och blänk reaktion är en hudreaktion som uppstår till följd av exponering för ett allergen. Detta karakteristiska reaktion är ofta används i tester för allergier att avgöra vilka allergen utlöser en reaktion hos en patient. När en wheal och flare reaktion utanför ramen för en läkarmottagning, kan det vara ett tecken på att någon är på väg att få en allvarlig allergisk reaktion mot något som han eller hon har kommit i kontakt med, och det kan vara en bra idé att vara förberedd för ytterligare symtom såsom andningssvårigheter.

Det finns två olika mekanismer som är involverade i ett wheal och flare reaktion. Den första är wheal, som är en blek upp welt på huden orsakad av en ström av serum som frigörs i mastceller, specialiserade celler som flyter runt i kroppen söker potentiella allergener och andra bråkmakare. Utflytning orsakas av utvidgning av blodkärlen i omgivningen och skapar en gloria av rött, rodnad hud som omger wheal.

När människor genomgår huden tester för allergier, allergener är gnuggas på huden och då huden är spetsade för att se om en wheal och flare reaktion visas. Om ingen reaktion observeras kan allergener också injiceras under huden. Injektionen triggar en mer intensiv reaktion, vilket gör en wheal och blänk syns klart och tydligt om någon är milt allergisk.

Du kan höra detta fenomen kallas en "wheal och erythema reaktion" av några läkare. I en kontrollerad miljö som en läkarmottagning där allergi tester utförs, personalen har tillgång till bronkdilaterande och andra läkemedel nödsituationer och utrustning för att ingripa i händelse av att någon utvecklar en allvarlig allergisk reaktion. Vanligtvis när allergi tester är beställda, är patienterna uppmanas också att avstå från att ta antihistaminer och vissa andra mediciner som kan minska intensiteten i wheal och blänk reaktion.

Det kan ta två till fyra timmar för en wheal och utflytning reaktion inträffa. På grund av den långa tid, allergi testa sig vanligtvis testa ett batteri av allergener alla på en gång, för att göra den långa väntan för att övervaka reaktioner värt det för patienten. Flera företag tillverkar kontrollerade doser av potentiella allergener för användning i allergi tester för att säkerställa att tester är så enhetlig som möjligt. Patienter som går in för allergi tester är vanligtvis uppmärksammas på det faktum att de kanske måste tillbringa lite tid väntar runt för resultat, och föra in en tjock bok är mycket rekommenderas.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.