Vad är en Olfactory Neuroblastom?

Olfactory neuroblastom, även kallad esthesioneuroblastoma, är en mycket elakartad, eller cancer, tumör tros ha sitt ursprung i luktceller. Den luktceller, som ligger i den övre bakre delen av näsan, ansvarar för luktsinnet. Luktsinnet neuroblastom svarar ofta väl till strålbehandling, men tumören har en hög tendens att återkomma efter excision.

Olfactory neuroblastom är en relativt sällsynt cancer. Cancern var första kännetecknades år 1924, och det har varit mindre än 1. 000 registrerade fall sedan dess. Luktsinnet neuroblastom kan orsaka förlust av lukt, smak och syn, samt ansiktet vanställdhet i avancerade fall.

Trots sitt namn, är lukt neuroblastom anses vara olika från andra neuroblastomas, eftersom den inte sitt ursprung i det sympatiska nervsystemet (SNS). Villkoret är kontroversiell, eftersom det är så sällsynt att den inte lätt kan studeras och karakteriseras. Några fall av esthesioneuroblastoma är extremt aggressiv, vilket resulterar i döden inom några månader, medan andra växer långsamt. Vissa patienter har överlevt i 20 år med en lukt neuroblastom. Inga trender har upptäckts när det gäller tendens esthesioneuroblastoma att påverka individer av en viss ras, kön, eller ålder och tumören inte tycks gå stick i familjer.

Liksom med andra nasala cancer, symtom på Luktsinnet neuroblastom kan delas in i sex kategorier: nasal, ansiktsigenkänning, oral, ögondroppar, neurologiska och livmoderhalscancer. Nasala symtom är nasal obstruktion, utsläpp, och polyper. Facial symtom är svullnad, smärta och brist på känsla. Muntlig symtom lösa tänder, och förlust av tänder, liksom sår i munnen. Oftalmisk symtom kan förekomma som förlust av syn, medan livmoderhalscancer problem förekommer som en massa i nacken. Nasala symtom är de vanligaste och oftast den första att visas.

Olfactory neuroblastom diagnostiseras genom observation av symtom, följt av biopsi eller bilder, till exempel en datortomografi (CT) scan eller magnetisk resonanstomografi (MRT). Det är vanligtvis behandlas med kirurgi, följt av strålning. Cytostatika är inte vanligt vid behandling av esthesioneuroblastoma.

kirurgisk behandling av esthesioneuroblastoma, liksom alla operationer har risker. Dessa inkluderar infektion, meningit, pneumocephalus och blindhet. Det finns en 10-15% förändring för att utveckla en för dessa komplikationer, och patienter som genomgår kirurgi för esthesioneuroblastoma har en femårig överlevnad 50-80%. Patienten skall kunna lämna sjukhuset dagen efter operationen, och inte kräver omfattande eftervård, men en lång uppföljning krävs på grund av tumören tendens att återkomma, ibland flera år efter operationen.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.